ICEJ solidarity mission sees first hand the devastation at Kibbutz Nir Oz

70 christelijke pastors en leiders uit 18 landen getuigen van het ‘radicale kwaad’ van 7 oktober

De Internationale Christelijke Ambassade Jeruzalem leidde dinsdag (30/01/24) een solidariteitsmissie van 70 pastors en leiders uit 18 landen op een tournee langs de Israëlische gemeenschappen langs de grens met Gaza, inclusief stops bij de verwoeste Kibboets Nir Oz en een parkeerplaats vol met 1.300 uitgebrande auto’s. De christelijke bezoekers waren verbijsterd over het “radicale kwaad” dat de terroristen van Hamas op 7 oktober lieten zien, en kwamen vastberadener dan ooit weg om achter het recht van Israël te staan om zijn volk te verdedigen.

De solidariteitstournee begon met een bezoek aan het hoofdkantoor van de Sdot Negev Regional Council om getuige te zijn van de donatie door de ICEJ van 113 Motorola-radiozenders waarmee noodhulpteams in de regio onmiddellijke, gecodeerde meerpartijenwaarschuwingen kunnen versturen. De Christelijke Ambassade heeft de afgelopen jaren 366 van deze zeer effectieve communicatieapparaten geschonken aan elke regionale raad langs de grens met Gaza. Op 7 oktober bleken ze al van onschatbare waarde, omdat ze lokale veiligheidsteams hielpen om snel verschillende gemeenschappen bijeen te roepen en te verdedigen tijdens de slachtpartijen van Hamas, waardoor duizenden levens gespaard bleven.

De volgende halte was een grote parkeerplaats in de buurt van T’kuma vol met meer dan 1.300 beschadigde en uitgebrande auto’s, waarvan vele opzettelijk in brand waren gestoken door Hamas-terroristen met dode of gewonde Israëli’s er nog in. Op het terrein staat een lange rij verwrongen, verroeste autoframes 10 meter hoog opgestapeld, waarvan honderden afkomstig zijn van het Nova muziekfestival waar meer dan 340 Israëli’s werden afgeslacht. De christelijke afgevaardigden kregen speciale toestemming om de beveiligde parkeerplaats te bezoeken via de veiligheidschef van Sdot Negev, Rafi Babian, die voor de groep ook vertelde over zijn dappere pogingen om op 7 oktober zo’n 30 voertuigen vol met burgers door open velden in veiligheid te brengen.

De ICEJ-tour bracht vervolgens een bezoek aan Kibboets Nir Oz, waar meer dan een kwart van de 425 inwoners ofwel vermoord ofwel ontvoerd werd door militieleden van Hamas. De gemeenschap is nog steeds grotendeels verlaten na de wrede aanval van zo’n 150 goedbewapende terroristen. Bijna vier maanden later vonden de christelijke bezoekers de eetzaal van de kibboets nog steeds bezaaid met gebroken glas, sneetjes beschimmeld brood lagen nog in een mand en de niet aangesloten Nestle vriezer lag vol met lang gesmolten ijsjes nog in hun wikkel.

Wipstoeltje van Kfir Bibas bij de familie thuis in Kibboets Nir Oz.

die de aandacht van de wereld hebben getrokken. De binnenplaats van hun huis is een hartverscheurend tafereel, met een babywipstoeltje en autostoeltje van de één jaar oude Kfir Bibas, en de fiets en het speelgoed van zijn vier jaar oude broertje Ariel.

Het laatste deel van de solidariteitstournee werd doorgebracht in Kibboets Mefalsim, waar de christelijke leiders een cookout deelden met lokale noodhulpteams en een briefing kregen van de veiligheidsagenten van de kibboets over hoe ze erin slaagden om tientallen terroristen af te weren op 7 oktober.

De rondleiding werd georganiseerd door ICEJ’s liefdadigheidspartner Shmuel Bowman van Operation Lifeshield, en liet een diepe indruk achter op de betrokken pastors en leiders van ministeries.

“We zagen het gezicht van het radicale kwaad”, zei de anglicaanse theoloog en geleerde Dr. Gerald McDermott toen de tour werd afgesloten. “Dit is wat er gebeurt als mensen ontmenselijkt raken en anderen als minder dan menselijk behandelen.”

Het is erg moeilijk om een Zuid-Afrikaanse te zijn met de huidige situatie in ons land,” legde Vivienne Myburgh uit Kaapstad uit. “Er is veel ontkenning over het feit dat dit soort dingen gebeurd zijn en dat is een deel van de reden waarom ik ben gekomen. Het is echt krachtig om te kunnen zeggen: ‘Ik was erbij. Ik heb de huizen gezien. Ik heb gesproken met de mensen die erbij betrokken waren. En het kan absoluut niet zo zijn dat dit nepbeelden waren op sociale media, zoals sommige mensen op schokkende wijze impliceren. Ik heb nu zoveel goede informatie om terug te gaan en te vechten voor deze belangrijke zaak.”

“Het erf met stapels uitgebrande, verroeste auto’s voelde bijna heilig, omdat in zoveel ervan ooit Israëli’s zaten van wie het leven zo bruut werd afgesneden,” voegde David Parsons, vicepresident en senior woordvoerder van ICEJ, eraan toe. “Iedereen was het na deze tour erover eens dat Israël dit kwaad moet blijven bestrijden totdat de wil van de vijand om te vechten is gebroken.”

De solidariteitsmissie van de ICEJ gaat deze week verder met een bezoek aan de Knesset om in gesprek te gaan met verschillende Israëlische MK’s op woensdag, een ontmoeting met verschillende gegijzelde families die avond, en dan een rondleiding door de noordelijke grens op donderdag om meer te leren over de dreiging van Hezbollah in Libanon. De landen die vertegenwoordigd waren bij het ICEJ solidariteitsbezoek aan Israël waren Australië, Kameroen, Denemarken, Fiji, Finland, Duitsland, IJsland, Nederland, Noorwegen, Filippijnen, Slowakije, Zuid-Afrika, Spanje, Zwitserland, Taiwan, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten.

Geschreven door David Parsons, vice-president & senior-woordvoerder ICEJ
Fotografie: ICEJ, hoofdfoto: ICEJ solidariteitsmissie ziet uit eerste hand de verwoesting in Kibboets Nir Oz.