ICEJ staff packing food items

De huidige oorlog van Israël met Hamas begon plotseling op 7 oktober, een dag nadat ons Loofhuttenfeest was geëindigd, waardoor het ICEJ-personeel in Jeruzalem snel in crisismodus moest schakelen om als reddingslijn te fungeren voor tientallen gezinnen die zwaar getroffen waren door het conflict. Met meer dan 250.000 Israëli’s die nu ontheemd zijn geraakt door de gevechten langs de grenzen van Gaza en Libanon, is er een drastische stijging van de vraag naar basisbehoeften.
Als reactie daarop is de Christelijke Ambassade namens u in de frontlinie geweest. Soms gaat het om het doneren van grotere items zoals ambulances en schuilkelders, andere keren betekent het dat we zelf mogen helpen om voedsel in te pakken voor gezinnen in nood of om fruit te plukken dat laat is voor de oogst.

ICEJ-medewerkers hebben bijvoorbeeld meerdere dagen per week vrijwilligerswerk gedaan in een groot voedseldistributiecentrum, en tot nu toe hebben we bijna 15.000 voedseldozen ingepakt die werden afgeleverd bij gezinnen in het grensgebied van Gaza, andere gezinnen die uit het noorden en zuiden zijn geëvacueerd en degenen die het land dienen. We hebben ook bijna 5.000 hygiënekits samengesteld en uitgedeeld aan geëvacueerde families en soldaten.

De inpakvloer gonst altijd van de activiteiten en gesprekken die gemakkelijk op gang komen tussen onze christelijke medewerkers uit vele landen en Israëlische vrijwilligers van lokale bedrijven. Door deze vriendelijke praatjes aan de lopende band lijkt het gewoon gemakkelijker om de olie, koffie, thee, linzen, rijst, bloem, suiker, tonijn, kippensoeppoeder, pasta, augurken, olijven en maïs in dozen te verpakken voor bezorging.
“Het is zo belangrijk om vrijwilligerswerk te doen om de families te ondersteunen die dringend voedsel en voorraden nodig hebben, zodat ze zich kunnen concentreren op rehabilitatie en genezing van trauma’s”, zei Barak, een Israëlische vrijwilliger. “Mijn familie en vrienden zijn in de oorlog, en om hier te zijn met christenen en joden verenigd om de getroffenen te steunen, blaast me weg. Ik ben zo dankbaar dat ik deel uitmaak van dit werk. Dank je wel.”

“We moeten onze economie en mensen steunen, we mogen vrijwilligerswerk doen in een tijd van zulke nationale moeilijkheden en lijden”, voegde Carolina eraan toe, ook uit Israël. “Vrijwilligerswerk geeft een gevoel van eenheid. Door dit samen te doen en al onze inspanningen en energie samen te brengen, kunnen we het moreel van de mensen een boost geven … We zijn zo blij om de ICEJ-medewerkers hier elke dag te zien. Het verwarmt ons hart.”
“Ik kan gewoon niet geloven dat jullie christenen er nog zijn”, riep Sussie uit. “Jullie hebben allemaal de mogelijkheid om te vertrekken! Jullie zijn wat wij ‘goede christenen’ noemen. Bedankt voor al je liefde en steun.”
“Het is een voorrecht om betrokken te zijn bij het bereiken van de Joodse gemeenschappen die door de oorlog zijn getroffen”, reageerde Anna van de ICEJ-staf. “Hoewel het klein lijkt om dozen in te pakken, is de impact ervan voor deze gezinnen onmetelijk.”

“In deze tijd van oorlog is er moed en durf … die ik nog nooit eerder heb gezien”, legde Fine uit over het ambassadepersoneel. “In slechts vijf uur tijd, tijdens het inpakken van voedseldozen, hebben de verbindingen die we maken met het Joodse volk zo’n impact. Ze zien dat ze niet alleen zijn en dat christenen van de uiteinden van de aarde, zoals mijn natie Fiji, achter Israël staan.”
Uit mijn eigen ervaring met het gesprek met de Joodse vrijwilligers, voel ik een diepe hartenkreet. Ze vertellen me allemaal over hun zonen en dochters, hun echtgenoten en vrienden, die in deze oorlog hebben gevochten. Ze vertellen me hoe ze moeite hebben om te slapen en hoe ze geen woorden hebben om te beschrijven hoe ze zich voelen. Ik heb ook een niveau van veerkracht en eenheid zien ontstaan in dit land, en hoe door projecten als deze de ICEJ ongetwijfeld een vuurtoren is in donkere tijden.

Naast het leveren van ‘spierkracht’ aan het inpakken van de dozen, reageerde de ICEJ ook meteen op een dringende behoefte door een vrachtwagen met oplegger te leasen om de duizenden voedselpakketten te vervoeren naar geëvacueerde gezinnen in zuidelijke steden, zoals Ashkelon, Ashdod en Beersheva. Hierdoor kon er essentiële hulp geboden worden aan meer dan 33.000 worstelende ontwortelde gezinnen.
We zijn bemoedigd om te zien dat het volk van Israël uit alle delen van de samenleving zich als één man aansluit bij de oorlogsinspanning. We zien gepensioneerde echtparen kleding en toiletartikelen doneren. Soms zien we jongeren die zich vrijwillig aanbieden om zij aan zij met CEO’s voedsel in te pakken of gedoneerde spullen te sorteren. Deze nationale noodsituatie heeft een hernieuwd gevoel van eenheid gecreëerd dat hoop en doorzettingsvermogen inspireert.

Door ons ‘Israël in Crisis’-fonds te steunen, kunt u een stem zijn tegen het groeiende antisemitisme en veel Israëli’s aanmoedigen in deze moeilijke tijd.

Geschreven door Nativia Samuelsen, ICEJ staf