Op dinsdag 21 juni 2022 heeft een speciaal gecharterde vlucht georganiseerd door The Jewish Agency For Israel en gesponsord door de Internationale Christelijke Ambassade Jeruzalem een groep van 160 Ethiopisch-Joodse immigranten naar Israël gebracht als onderdeel van de hervatte luchtbrugoperatie Tzur Yisrael (“Rots van Israël”). Dit is de derde vlucht van de vernieuwde luchtbrug, die dit jaar maar liefst 3.000 Ethiopische Joden naar Israël moet brengen.

De tweede fase van de dringende luchtbrug begon eerder deze maand toen twee vluchten aankwamen op ben-Gurion Airport met 341 nieuwe immigranten uit Ethiopië. Fase één werd afgelopen december gelanceerd en bracht snel 2.000 Ethiopische Joden te midden van burgeroorlog, verslechterende droogteomstandigheden en zorgen over het coronavirus.

Inclusief de vlucht van dinsdag heeft de christelijke ambassade nu de Aliyah ondersteund van meer dan de helft van de Ethiopische Joden (2.750 van de 5.197) die sinds 2015 naar Israël zijn geëmigreerd, toen het Israëlische kabinet besloot de Ethiopische immigratie te hervatten op basis van gezinshereniging.

“De christelijke ambassade heeft het voorrecht om te helpen bij de historische inzameling van het Joodse volk naar het land Israël in onze tijd, en we zijn vooral toegewijd om de Ethiopische Aliyah te steunen,” zei ICEJ-president Dr. Jürgen Bühler. “Ze zijn het overblijfsel van een oude gemeenschap die lang heeft gewacht en veel heeft geleden voor de hoop om zich op een dag te herenigen met de Joodse mainstream hier in het land van hun voorvaderen. Mogen ze gezegend worden als ze familie en geliefden omhelzen die wachten op hun komst in Israël.”

De steun van de ICEJ aan de huidige Ethiopische immigrantengroep omvat de vluchtkosten en verschillende pre-flight kosten, waaronder vervoer en beveiliging van Gondar naar de luchthaven in Addis Abeba, Hebreeuwse lessen, medische hulp, interview- en documentatiekosten, plus enkele dringende integratiehulp zodra ze in Israël aankomen.

Veel van deze nieuwste Ethiopische aankomsten leven al 20 jaar of langer in moeilijke omstandigheden in doorgangskampen in Gondar en Addis Abeba, wachtend op hun kans om zich weer bij hun families en het Joodse volk in Israël te voegen. De Israëlische minister van Aliyah & Absorptie, Pnina Tamano-Shata, zelf een Ethiopisch-Joodse immigrant naar Israël op driejarige leeftijd, heeft het voortouw genomen bij de inspanningen om de Ethiopische luchtbrug nieuw leven in te blazen, die de afgelopen maanden tijdelijk werd opgeschort vanwege verschillende factoren.

Meer dan 95.000 Ethiopische Joden zijn sinds de jaren 1980 naar Israël geëmigreerd, velen in noodluchtbruggen om aan oorlog en hongersnood te ontsnappen. Samen met hun nakomelingen telt de Ethiopische gemeenschap in Israël vandaag meer dan 140.000 leden. Het overblijfsel van joden die nog steeds in Ethiopië waren achtergebleven, werden eerder verhinderd om te komen omdat ze worden beschouwd als Falash Mura, een term voor Joden die zich enkele generaties geleden om economische of andere redenen tot het christendom moesten bekeren. Ze blijven het Jodendom beoefenen en hebben naaste familieleden in Israël, dus de Israëlische regering keurde de hervatting van hun Aliyah in 2015 op humanitaire gronden goed.

Op de foto een Ethiopisch gezin uit Gondar dat wacht op hun vlucht naar Israël. (Fotografie: JAFI)

Geschreven door David Parsons, vice-president & senior-woordvoerder ICEJ