Begin november, tijdens een ICEJ-themaochtend, hebben de vele aanwezigen hun handtekening gezet op grote kaarten. Deze kaarten zijn aan Nederlandse Joodse organisaties gestuurd om hen te bemoediging. We begrepen dat dat veel impact heeft gehad. Het is zo simpel, maar we vroegen ons af of we niet meer kunnen doen.

Kaartenactie door deelnemers aan de ICEJ-themabijeenkomst.

Gebedsapp ‘Israëlbidders’

Kort na de gruwelijkheden van 7 oktober is ICEJ Nederland gestart met een gebedsapp: ‘Israëlbidders’. We delen hier het laatste nieuws uit Israël, bemoedigende bijbelteksten en actuele gebedspunten. De eerste groepsapp van Whatsapp bereikte na een paar dagen het maximum-aantal van 1.025 deelnemers. Ook de tweede groepsapp bereikte het maximum en daarom zijn we ook via Telegram een groep ‘Israëlbidders‘ gestart. Totaal zijn meer dan 2.500 mensen aangesloten.

Tafel gevuld met kaarten
Inpakken van de kaarten in Nederland.

In deze gebedsapps is het plan gedeeld om Israël te bemoedigen met kaarten. Er is massaal gereageerd: meer dan 4.000 kaarten (32 kg) zijn naar ons hoofdkantoor in Jeruzalem verstuurd.

Het was zo bemoedigend om te zien dat individuele mensen, scholen en kerken met zoveel liefde de kaarten hebben gemaakt, inclusief kinderen die tekeningen hebben gemaakt. Echt prachtig. Veel kaarten zijn voorzien van Bijbelteksten en bemoedigingen en soms in het Hebreeuws geschreven woorden.

Uitgedeeld in Israël

De kaarten zijn lang onderweg geweest, daardoor heeft het uitdelen vertraging opgelopen. Jacob Keegstra en Jan Posthumus waren in Israël voor het Envision Solidariteitsmissie van 29 januari – 1 februari 2024. Ze hebben een start gemaakt met het uitdelen van de kaarten als troost en bemoediging in deze moeilijke tijd. Zo hebben ze een kaart kunnen geven aan Shelly Shemtov, moeder van gegijzelde Omir (zie foto boven dit bericht), maar ook aan evacuees uit Sderot.