Op de leiderschapsconferentie/solidariteitsreis Envision van 29 januari t/m 1 februari, waren Jacob Keegstra en Jan Posthumus namens ICEJ Nederland – samen met 70 christelijke pastors en leiders uit 18 verschillende landen – getuige van het verwoestende kwaad van 7 oktober. Hieronder volgt een impressie van hun reis.

Guesthouse

Ons eerste verblijf in Jeruzalem was in het Guesthouse van Wim en Petra van der Zande, die al sinds 1989  in Israël verblijven. We namen met andere gasten, waaronder de Nederlander Leenard Fieret, deel aan de shabbatsmaaltijd.  

Gebedswandeling

Door de Arabische wijk naar de Klaagmuur waar we hebben gebeden. De tempelberg was voor ons verboden terrein, terwijl moslims gewoon mochten doorlopen. Rare gewaarwording.

Via de Noordelijke kant van Jeruzalem langs de grot van Zedekia doorgelopen naar de Oostkant en daar de Kidronvallei overgestoken richting Getsemane en de Olijfberg.

Vanaf de Olijfberg gingen we in de richting van de Stad van David die ongeveer 10 jaar geleden is opgegraven. Daar zijn ook de authentieke muren zichtbaar geworden, waar Jesaja heeft geprofeteerd: “Op uw muren, o Jeruzalem, heb Ik wachters aangesteld…….”

Jacob en Jan op bezoek bij Corrie van Maanen

Onze gebedswandeling eindigde bij Corrie van Maanen, één van de Nederlandse vrijwilligers, die ons ook weer naar het Guesthouse heeft gebracht.

Vrijwilligerswerk…..

Zondagmorgen ging de wekker om 05.30 uur en samen met Leenard Fieret gingen we richting Ashkelon, ongeveer 10 kilometer van de grens met Gaza. We hebben daar bij een boer in een Mosjav (een coöperatieve landbouwnederzetting in Israël) snoeptomatenplanten gesnoeid.

Maandag hebben wij opnieuw vrijwilligerswerk mogen doen in een Mosjav in de buurt van Tel-Aviv, waar we bladgroente voor consumptie hebben ingepakt. De ontvangst was hartelijk.

Dankbaar werk wat zeer werd gewaardeerd. Om die reden en op basis van onze ervaring doen wij alvast een dringend beroep aan Nederlandse vrijwilligers die bereid zijn hun handen uit de mouwen te steken.

Van 25 februari tot en met 8 maart 2024 organiseerde de ICEJ een Hands on Serving Tour 2024, onder leiding van onze vrijwilliger Jannie Tolhoek.

Solidariteitsconferentie

De solidariteitsconferentie begon op maandagavond in het Leonardo Hotel aan een door de ICEJ leiding in Jeruzalem samengesteld programma. In dit hotel zaten ook ongeveer 250 inwoners vanuit Sderot die moesten evacueren. Nota bene in je eigen land!

Inspirerende boodschappen van Juergen Buehler, David Parsons en Peter Tsukahira (die ook naar het Israëlweekend komt van 30 augustus t/m 1 september) werden afgewisseld door Messiaanse en Arabische pastors.

Bezoek aan het Zuiden

Dinsdagmorgen vertrokken we in twee touringcars naar het hoofdkantoor van de regionale raad van Sdot Negev om getuige te zijn van de schenking door de ICEJ van 113 Motorola-radiozenders waarmee noodhulpteams in de regio onmiddellijke, gecodeerde waarschuwingen met meerdere partijen konden verzenden. Duizenden levens zijn hierdoor, dankzij een schenking van de ICEJ gered.

Een autokerkhof

De volgende stop was een grote parkeerplaats in de buurt van T’kuma, gevuld met meer dan 1.300 beschadigde en uitgebrande auto’s, waarvan er vele opzettelijk in brand waren gestoken door Hamas-terroristen met daarin nog dode of gewonde Israëli’s. Op de plek staat een lange rij verwrongen, verroeste autoframes, op een hoogte van 10 meter, waarvan er honderden afkomstig zijn van het Nova-muziekfestival waar meer dan 340 Israëli’s werden afgeslacht. Deze verbrande wrakken worden binnenkort begraven omdat er nog asresten met DNA van inzittenden aanwezig kan zijn. Dit doen ze in Israël uit respect voor de slachtoffers die zijn opgekomen.

De verlaten kibboets Nir Oz met stille getuigen

We bezochten daarna in het ‘killing field’ kibboets Nir Oz, waar meer dan een kwart van de 425 inwoners werd vermoord of ontvoerd door Hamas-terroristen.

Nir Oz is ook de thuisbasis van de familie Bibas met hun twee roodharige jongens die de aandacht van de wereld hebben getrokken. Op de binnenplaats van hun huis waren we getuige van een hartverscheurend tafereel, met o.a. het wipstoeltje van de éénjarige Kfir Bibas.

Bezoek aan de Knesset en het uitdelen van kaarten

De Solidariteitsmissie van de ICEJ werd woensdag voortgezet met een bezoek aan de Knesset om in gesprek te gaan met verschillende Israëlische parlementsleden. ’s Avonds hadden we een ontmoeting met verschillende gijzelaarsfamilies die hun aangrijpende verhalen met ons deelden.

Sherry Shemtov

Als bemoediging mocht Jacob een kaart vanuit Nederland uitreiken aan Shelli Semtov, de moeder van haar gegijzelde zoon Omir.

De dreiging vanuit het Noorden

Donderdag kregen we een rondleiding langs de Noordgrens om meer te weten te komen over de dreiging van Hezbollah, vanuit Libanon. En die dreiging is zeer groot. Meer dan 80.000 bewoners hebben daardoor het Noorden van Israël en verblijven momenteel elders in het midden van Israël.

In de plaats Ma’alot-Tharshiha hebben we een bomshelter bezocht, die mede dankzij een donatie vanuit Nederland is gerenoveerd. In het plaatselijke gemeentehuis werden we achtereenvolgens toegesproken door de burgemeester, een school-teacher en de Duitse vader van zijn gesneuvelde zoon Uriael Bayer.

Zijn emotioneel verhaal maakte een diepe indruk op ons.

Terug in Nederland en hoe nu verder?

Terug in Nederland willen we heel graag iedereen deelgenoot maken van onze reiservaringen. Hoe?……… In persoonlijke gesprekken, themaochtenden, Kerken en Gemeentes en de politiek.

Onze harten zijn brandende om Nederland op te roepen met de vraag: “Waar zijn de wachters”? Een belangrijk onderdeel van het wachterschap is datgene wat je ziet in de fysieke en geestelijke wereld in gebed bij God brengen. Daarnaast is het een plicht van eenieder om als wachter je omgeving te informeren (wake-up-call) over de ernst van de Bijbelse profetische boodschap in relatie tot het volk van de God van Abraham, Izak en Jacob.

Tijdens de themaochtend op 10 februari jl. gaven Jacob en Jan een verslag. Er zijn van die ochtend twee video’s gemaakt: Waar zijn de wachters? en Hoe Wachters zijn in de praktijk?

Geschreven door Jacob Keegstra & Jan Posthumus, bestuursleden ICEJ Nederland

Korte video over de ICEJ ENVISION solidariteitsreis van Jacob Keegstra en Jan Posthumus