Haifa Home residents put their artwork on display

Het ICEJ-huis voor overlevenden van de Holocaust in Haifa biedt een warme, liefdevolle gemeenschap voor haar oudere bewoners. Met de hulp van onze zorgzame medewerkers kunnen de bewoners hun leven op een waardige manier voortzetten te midden van mede-overlevenden die ook pijn en verlies hebben geleden in de Holocaust. Hier zijn enkele van de laatste gebeurtenissen in het Haifa Home.

Een week van creativiteit en verbondenheid

Eind april nam het Haifa Home de plechtige gelegenheid van Yom HaShoah (Holocaust Herdenkingsdag) in acht met herdenkingsceremonies die werden bijgewoond door honderden Holocaustoverlevenden, IDF-soldaten, Israëlische schoolkinderen, leden van de Knesset, ambtenaren van de stad Haifa, plaatselijke rabbijnen en diplomaten van de ambassades van Rusland, Roemenië, Taiwan en India.

Slechts een paar dagen later gonsde ons tehuis van opwinding en creativiteit toen bewoners en bezoekers samenkwamen voor verschillende kleurrijke en verrijkende activiteiten.

Een speciale week vol evenementen begon met de eerste kunsttentoonstelling van het Haifa Home waarin de kunstwerken van onze bewoners tentoongesteld werden. Het thema van de tentoonstelling was “Hoop uitgedrukt in kunst”. Onder leiding van de toegewijde kunsttherapeute van het tehuis, Nancy, stortten de bewoners hun hart uit in hun creaties, waarbij ze zich lieten inspireren door Psalm 23, de lente en andere onderwerpen. Nancy gebruikt creatieve therapie om bewoners te helpen tot rust te komen en hun creatieve potentieel aan te boren. De kunsttentoonstelling was een bewijs van de veerkracht en creativiteit van onze lieve overlevenden van de Holocaust. Door middel van hun kunstwerken schilderden ze prachtige, levendige beelden van hun levensreizen, waarbij ze vooral hun innerlijke kracht en hoop vastlegden.

“Terwijl ik hier sta, omringd door jullie ongelooflijke kunstwerken, word ik herinnerd aan de kracht die in ieder van jullie schuilt,” zei Yudit Setz, hoofd van ons team van christelijke vrijwilligers in het Haifa Home.

Onder de trotse exposanten was Manya, een kunstenares, schrijfster en dichteres, wier woorden de tentoonstellingshal vulden. Het publiek was vooral ontroerd door haar gedicht “Kunst op oudere leeftijd”, waarin ze uitdrukt wat haar inspireert tot hernieuwde hoop en doelgerichtheid:

Manya holding her poem, "Art at and Old Age."
Manya met haar gedicht “Kunst op en oude dag”.

Tekenen op oudere leeftijd,
Is een uitdaging.
Maar elke tekening geeft aanmoediging,
En voorkomt degeneratie.
Want op oudere leeftijd sensatie ervaren,
Is als een stroom van geluk die vloeit.
Het is het gevoel van vernieuwing,
En het horen van een compliment,
Voegt toe aan de opwinding.

De bewoners kwamen vervolgens samen voor de vertoning van een korte film over de hoogtepunten van hun gezamenlijke kunstlessen. De zaal werd gevuld met gelach terwijl ze zichzelf aan het werk zagen. De avond werd afgesloten met toespraken en een collectief gevoel van trots op hun kunst.

De volgende activiteit was een speciale lezing en workshop onder leiding van de bekende Israëlische kunstenares Sabina Saad. Als dochter van overlevenden van de Holocaust was Sabina’s band met de bewoners duidelijk en haar aanwezigheid werd met veel dankbaarheid verwelkomd. In het museum van het tehuis over de Holocaust, waar veel van Sabina’s werken worden tentoongesteld, deelde ze haar persoonlijke verhaal en legde ze uit hoe ze op latere leeftijd haar kunstvaardigheden ontwikkelde. Daarna leidde Sabina de overlevenden met warmte en nederigheid in een leuke activiteit, waarbij ze hen begeleidde bij het maken van Magen David (Davidster) hoeden van krantenpapier.

“Het is een voorrecht om hier te komen en bij jullie te zijn in deze liefdevolle omgeving,” merkte Sabina op. “Ik ben zo vereerd en blij om dit moment van creativiteit en verbinding met ieder van jullie te delen.”

De workshop werd afgesloten met bewoners en bezoekers die blij poseerden voor foto’s met hun creatieve hoeden.

Ook kwam een klas derdejaars van een nabijgelegen school de tentoonstelling bekijken en onder begeleiding van onze kunstzinnig therapeut maakten ze samen met onze verschillende bewoners een kunstproject. De kinderen wilden niet weggaan en de band tussen de overlevenden en de kinderen was spannend om te zien. De kinderen stelden veel vragen en willen heel graag terugkomen.

Beauty contestant and Holocaust Survivor, Rita.
Schoonheidsdeelneemster en Holocaust-overlevende, Rita.

Een schoonheidswedstrijd die het leven viert

In een nieuwe documentaire van de Duitse filmmaker Radek Wegrzyn komen veel van onze bewoners aan het woord, met Rita als hoofdpersoon. Onder de titel “Miss Holocaust Survivor – A Beauty Contest that Celebrates Life” wil de film de aandacht vestigen op de Holocaust op een manier die de wereld moeilijk zal kunnen vergeten. Daarnaast bood het filmproces de unieke deelnemers een moment om verwend te worden en zich speciaal te voelen.

Filmmaker Radek Wegrzyn and our ICEJ team at the first film screening at the Haifa Home.
Filmmaker Radek Wegrzyn en ons ICEJ-team bij de eerste filmvertoning in het Haifa Home.

De jaarlijkse ‘Miss Holocaust Survivor’ schoonheidswedstrijd werd bedacht door een plaatselijke Israëlische psychiater die vond dat het de oudere vrouwen een moment zou geven om de schoonheid van hun jeugd te herbeleven, vooral omdat bepaalde overgangsrituelen van hen werden afgenomen als jongeren die in de Tweede Wereldoorlog verwikkeld raakten. Elk jaar trok het evenement veel media-aandacht van over de hele wereld, maar er waren ook critici. In de loop der tijd heeft de schoonheidswedstrijd ook verschillende documentairemakers aangetrokken die fascinerende films over het evenement hebben gemaakt. Een van hen was Radek Wegrzyn, die een documentaire heeft gemaakt met veel creativiteit en professionaliteit, en een speciale persoonlijke band met de overlevenden in de hoofdrollen.

Residents of the Haifa Home watching the film.
Bewoners van het Haifa Home kijken naar de film.

Na de eerste vertoning in het Haifa Home in juli 2022 is de documentaire sindsdien in verschillende landen en op verschillende filmfestivals vertoond. De film was bijvoorbeeld te zien op het Golden Panda Film Festival in China en zou de eerste prijs hebben gewonnen als de politiek er niet tussen was gekomen.

De film kreeg ook goede kritieken op verschillende locaties waar hij werd vertoond in Duitsland, zoals het Max Ophuels Film Festival en Holocaust Onderwijsinstellingen in Berlijn, Frankfurt en Wolfsburg. In de VS werd de film zeer goed ontvangen op het Miami Jewish Film Festival en door de Amerikaanse Holocaust Education Institutions. Onlangs werd de film bekroond met de zeer prestigieuze Ernst-Lubitsch Prijs in Duitsland.

Het is fantastisch om te zien hoe ons Haifa Huis voor Holocaustoverlevenden wordt gebruikt om niet alleen een impact te hebben op de vele mensen die ons bezoeken en met ons in contact komen, maar ook dat het de herinnering aan de Holocaust nog vele jaren levend zal houden via tv-programma’s en documentaires.

Taiwan staat achter Israël

Elke christen die naar Israël komt in deze zeer moeilijke tijd van conflict en crisis wordt hartelijk verwelkomd. In het Haifa Home hadden we de eer om een groep van 20 pastors uit Taiwan te ontvangen, die samen met onze nationale ICEJ-Taiwan-directeuren kwamen. Onze bewoners vinden zoveel bemoediging en troost in het feit dat er christenen zijn die van Israël houden en het steunen, vooral nu!

Genia and her Ukrainian caregiver, Lena.
Genia en haar Oekraïense verzorger Lena.

Een prachtig levensverhaal

Genia Schwartzbert, een langdurige bewoonster van het Haifa Home, is op de opmerkelijke leeftijd van bijna 101 jaar overleden. Haar leven werd gekenmerkt door onvoorstelbare ontberingen en verlies, niet alleen tijdens de Holocaust maar ook toen ze in 1957 met haar man Aliyah maakte naar Israël. Daar verloor ze haar man op jonge leeftijd en later ook haar oudste zoon en kleinzoon. Ondanks al deze trauma’s was Genia zo’n liefdevol persoon.

De afgelopen zes jaar werd ze 24 uur per dag verzorgd door Lena, een verzorgster uit Oekraïne. Na Genia’s overlijden vertelde Lena ons dat ze nooit echt liefde had gekend tot ze naar het tehuis kwam. Haar jeugd was moeilijk geweest en haar moeder omhelsde haar nooit. Maar door de tijd dat ze voor Genia zorgde, leerde ze wat echte liefde is. De ervaring liet haar zelfs zien wat het betekent om door God bemind te worden. Genia omhelsde en kuste haar altijd en ze hadden een liefdevolle moeder-dochterrelatie opgebouwd. Wat een prachtig verhaal over hoe levens elkaar kunnen beïnvloeden op manieren waar we nooit van zouden dromen.

Steun alstublieft ons zeer belangrijke werk om voor deze kostbare Holocaust-overlevenden te zorgen in het Haifa Home.

Geschreven door ICEJ-staf