Aliyah immigrants arriving

Aliyah naar Israël gaat door ondanks de hevige oorlog met Hamas in Gaza, en het tempo zou zelfs kunnen toenemen gezien de huidige golf van antisemitisme die de wereld overspoelt, zoals bleek uit de bijna-pogrom in Dagestan, Rusland op zondag.

Aliyah youth

De komende weken ondersteunt de Internationale Christelijke Ambassade in Jeruzalem Aliyah-vluchten voor 111 Joodse jongeren in de leeftijd van 14 tot 18 jaar die uit de voormalige Sovjetrepublieken immigreren. Nadat ze hun studieprogramma hebben afgerond, komen ze in aanmerking om Israëlisch staatsburger te worden en in de IDF te dienen om hun nieuwe thuisland te verdedigen. De ICEJ werkt ook ter plaatse in dezelfde voormalige Sovjetlanden om te helpen met hun Aliyah-voorbereidingen, logistiek en luchthavenvervoer.

Ondertussen sponsort de ICEJ ook vluchten voor 61 Ethiopische Joden die zullen arriveren zodra ze hun uitreisdocumenten in Addis Abeba krijgen.

Tot nu toe heeft de ICEJ dit jaar meer dan 5.000 Joodse immigranten bijgestaan tijdens verschillende stadia van hun reis naar Israël, en bij onmiddellijke integratiebehoeften. Dit omvat het sponsoren van Aliyah-vluchten naar huis voor meer dan 1.300 van deze olim (nieuwkomers). Verwacht wordt dat de wereldwijde Aliyah dit jaar de 50.000 Joden zal overschrijden – aantallen die sinds de jaren negentig na de ineenstorting van de Sovjet-Unie niet meer zijn voorgekomen.

Deze cijfers omvatten niet de bijna 300.000 Israëlische burgers die in het buitenland wonen en zich naar huis hebben gehaast om hun voorouderlijk thuisland te verdedigen. Nu de meeste vluchten van en naar Israël zijn geannuleerd vanwege raketaanvallen van Hamas vanuit Gaza, opereren EL AL en andere Israëlische luchtvaartmaatschappijen nog steeds vanaf de luchthaven Ben-Gurion en zitten de inkomende vluchten vol met een mix van teruggekeerde vluchtelingen en nieuwe immigranten. Sommige Israëlische vliegtuigen hebben zelfs extra stoelen toegevoegd om aan de toegenomen vraag te voldoen, en Israëlische piloten hebben sommige mensen zelfs toegestaan om op de grond in de kombuis of in de cockpit te zitten.

Ondanks de woedende oorlog zijn aanzienlijke aantallen Joodse immigranten uit de VS, Frankrijk en de republieken van de voormalige Sovjet-Unie gekomen, en de Christelijke Ambassade maakt deel uit van deze patriottische golf van Aliyah.

Vaak hebben oorlogen in Israël of islamitische terreuraanslagen tegen joden en ‘ongelovigen’ over de hele wereld geresulteerd in aangrijpende golven van Aliyah die Israël versterken. De verrassend snelle overwinning van Israël in de Zesdaagse Oorlog van 1967 zorgde bijvoorbeeld voor een gevoel van trots en vertrouwen onder de Joden over de hele wereld in hun nationale thuisland, en leidde tot een toename in de Aliyah die tot in de jaren zeventig zou voortduren.

De terreuraanslagen van 11 september werden gevolgd door een grote golf van Aliyah uit de VS, en gedurende die jaren kwam de ICEJ in actie om veel van die olim te helpen.

Het wijdverbreide antisemitisme in heel Europa tijdens de tweede Palestijnse Intifada (2000-2005) en later de raketoorlogen in Gaza van 2009 en 2014 waren ook de aanleiding dat tientallen Franse Joden naar Israël terugkeerden.

In 2013 werd nog meer Aliyah veroorzaakt door de bomaanslag op de marathon van Boston, gepleegd door twee moslimbroeders uit Tsjetsjenië in het zuiden van Rusland, een regio met miljoenen moslims die al tientallen jaren een broeinest van antisemitisme is.

De jodenhaat in de Caucus-regio kwam afgelopen zondag opnieuw op als reactie op een aantal dagen van Palestijnse oproepen tot geweld tegen joden op een populair Telegram-kanaal. Een boze menigte moslimjongeren en -vrouwen in Dagestan doorzocht een hotel op zoek naar Joden en Israëli’s, en vervolgens viel een grotere lynchmenigte twee luchthavens binnen op zoek naar Israëli’s en Joden die met een lijnvlucht vanuit Tel Aviv kwamen. Door snelle actie van de kant van de lokale autoriteiten werden de Joden voor bepaalde schade behoed, maar veel islamitische relschoppers en politiemensen raakten gewond. Ongetwijfeld zullen velen in de Joodse gemeenschap die nog in Rusland zijn achtergebleven na dit beangstigende incident een verhuizing naar Israël overwegen.

French Olim

Nu tienduizenden voornamelijk moslimvluchtelingen uit het Midden-Oosten door de straten van Europese steden marcheren en krachtig oproepen tot de ondergang van Israël (“Van de rivier tot de zee zal Palestina vrij zijn”), moeten Joodse gemeenschappen rond synagogen de beveiliging verhogen en het is zeer waarschijnlijk dat we binnenkort een nieuwe Aliyah-golf uit Frankrijk en andere delen van West-Europa zullen zien. Israël verwelkomde vorige week zelfs 26 Frans-Joodse immigranten.

De Israëlische minister van Immigratie Ofir Sofer ontmoette hen op het vliegveld en zei: “Deze immigranten bewijzen precies tijdens een moeilijke oorlog het geloof van het volk van Israël in de gerechtigheid van hun pad, een geloof dat het Joodse volk al duizenden jaren vergezelt … We zullen de visie van de terugkeer naar Zion op elk moment blijven verwezenlijken.”

Young immigrants

De immigratie naar Israël in het afgelopen jaar heeft een record van twintig jaar gevestigd: 38.000 nieuwe immigranten vierden hun eerste Shabbat als Israëlisch staatsburger. Deze stijging van de immigratie werd algemeen toegeschreven aan de oorlog in Oekraïne en de naschokken ervan in de Russischsprekende landen. Deze maand zal ICEJ jonge Joodse mensen uit verschillende van deze voormalige Sovjetrepublieken helpen naar Israël te komen, wij staan sterk met hulp, gebed en solidariteit naast de de Joodse natie in een van haar moeilijkste uren.

De ICEJ heeft tot nu toe dit jaar al meer dan 5.000 Joden bijgestaan op hun reis naar Israël, inclusief de financiering van Aliyah-vluchten naar huis voor meer dan 1.300 van deze nieuwkomers. Sluit u bij ons aan bij deze dringende en tijdige inspanning om Zion op te bouwen en de natie Israël te helpen versterken! Geef vandaag nog een gift aan de Aliyah-inspanningen van ICEJ!