Ethiopian Aliyah flight arrival

Doe mee met de dringende inspanningen van de ICEJ om Joden vanuit alle richtingen naar huis te halen

Israël is momenteel getuige van de hoogste golf van Joodse immigratie in 30 jaar, en de Aliyah-golf neemt nog steeds toe. Maar opwinding over het stijgende aantal nieuwkomers wordt ook vermengd met zorgen over de urgente crises die Joden er nu toe aanzetten om van over de hele wereld naar huis terug te keren.

Deze week hebben de Israëlische autoriteiten de laatste Aliyah-cijfers vrijgegeven waaruit blijkt dat er sinds begin 2022 meer dan 100.000 nieuwe immigranten in Israël zijn aangekomen, het hoogste aantal sinds de massale Sovjet-joodse toestroom drie decennia geleden. In de afgelopen 17 maanden zijn er zo’n 60.000 Joodse immigranten uit Rusland gekomen, 20.000 uit Oekraïne en de overige 20.000 uit andere landen over de hele wereld.

Jews about to make Aliyah

De Internationale Christelijke Ambassade in Jeruzalem draagt ons steentje bij om zoveel mogelijk van deze Joodse families naar huis te brengen in Israël. Onze huidige inspanningen zijn gericht op Rusland, Oekraïne, de Baltische staten en andere voormalige Sovjetrepublieken, plus Ethiopië en de Bnei Menashe uit India.

Tot nu toe hebben supporters van de Christelijke Ambassade dit jaar meer dan 1.120 Aliyah-vluchten gefinancierd, terwijl ze ook nog eens 1.500 Joodse immigranten hielpen bij andere stadia van hun verhuizing naar Israël. Onze werkelijke vluchtaantallen dit jaar omvatten 180 uit Oekraïne, 197 uit de Baltische staten, 370 uit andere voormalige Sovjetrepublieken en 375 uit Ethiopië. Dit is een verbazingwekkende getuigenis van christelijke liefde en bezorgdheid, en de kans is hier om de komende maanden nog meer te doen, omdat het aantal Joden dat dringende Aliyah-hulp zoekt op dit moment zo groot is!

Aliyah uit het noorden

Een groot deel van de huidige golf van immigratie naar Israël is aangewakkerd door de Russische invasie van Oekraïne in februari vorig jaar. In de 16 maanden daarna zijn meer dan 80.000 Russisch sprekende Joden naar Israël verhuisd. Ongeveer een kwart ontvluchtte de oorlog in Oekraïne, maar verrassend genoeg komt de overgrote meerderheid uit Rusland en andere voormalige Sovjetstaten om te ontsnappen aan de economische impact en andere onzekerheden die het conflict met zich meebrengt.

Youth at summer camp seminars

Deze massale stroom Aliyah vanuit het noorden lijkt niet op te houden, dus de ICEJ zal de komende maanden urgente Aliyah-vluchten vanuit deze regio’s blijven sponsoren. We hebben deze zomer ook drie grote Aliyah-kampen gepland voor Joodse jongeren uit de Baltische staten (Letland, Litouwen en Estland) en Oekraïne, om hen voor te bereiden op het leven in Israël.

Aliyah uit het zuiden

De Ethiopische Aliyah heeft ook een nieuwe urgentie gekregen door stammen- en religieuze botsingen in de Gondar-regio, waar veel Joodse families al tientallen jaren wachten op hun kans om Israël te bereiken.

Ethiopian flight arrival with Nicole Yoder and Ethiopian immigrants

In 2015 besloot de Israëlische regering om nog eens 9.000 leden van de oude Ethiopisch-joodse gemeenschap die nog steeds vastzaten in doorgangskampen in Addis Abeba en Gondar, te brengen. Tot nu toe zijn ongeveer 6.750 van deze in aanmerking komende immigranten naar Israël gevlogen, waarbij de ICEJ ongeveer de helft (3.255) van die vluchten sponsort.

De Ethiopische Aliyah wordt echter vaak vertraagd door onvoorziene gebeurtenissen, zoals de herhaalde verkiezingen in Israël, de wereldwijde pandemie, evenals droogte, hongersnood en burgeroorlog in Ethiopië.

Om de zaken te versnellen, lanceerde Israël eind 2021 een speciale luchtbrug genaamd “Operatie Rock of Israel” om nog eens 3.000 Ethiopische Joden naar het Beloofde Land te brengen. Op dit moment zijn 2.809 van deze Ethiopische olim (nieuwkomers) gearriveerd, waarbij de ICEJ de vluchten voor 635 van hen dekt. De laatste twee vluchten van de luchtbrug worden begin juli verwacht, en de Christelijke Ambassade heeft zojuist toegezegd een van deze vluchten te helpen sponsoren. Hopelijk kunnen er in de nabije toekomst nog meer Ethiopische Joden komen.

Deze aanstaande vluchten zijn dringend nodig, aangezien recente rapporten aangeven dat er rellen zijn uitgebroken tussen moslim- en christelijke stammen in de regio Gondar, waar nog steeds veel Ethiopische joden wonen. Drie mannen die toestemming hadden gekregen om Aliyah naar Israël te maken, werden zojuist neergeschoten en gedood, terwijl een Ethiopisch-joodse jongen gewond raakte – allemaal onschuldige slachtoffers van het toenemende geweld. Zo staat de Israëlische regering onder druk om dringend actie te ondernemen door de resterende Ethiopische Joden naar Israël te halen. Met uw steun kan de Christelijke Ambassade er zijn om hen te helpen thuis te komen.

Bnei Menashe Jews

Aliyah uit het Oosten

Ondertussen is ook de Bnei Menashe-gemeenschap verstrikt geraakt in het kruisvuur van recente botsingen tussen rivaliserende stammen in het noordoosten van India. De Bnei Menashe, een geïsoleerd overblijfsel van het Chinese jodendom, zijn – net als de Ethiopische joden – erkend als “zonen van Israël” en komen dus in aanmerking om Aliyah te maken. Maar ook zij hebben vele jaren gewacht om de terugreis naar Israël te maken.

Enkele duizenden Bnei Menashe hebben Israël al bereikt, velen met vluchten verzorgd door de ICEJ, waardoor ongeveer 5.000 leden van de gemeenschap nog steeds wachten op hun beurt om Aliyah te maken. Maar degenen in de regio Manipur in India worden nu geconfronteerd met gewelddadige aanvallen van hindoes die uithalen naar de etnische Kuki-minderheid, die voornamelijk uit christenen bestaat, maar ook uit dit kleine joodse overblijfsel.

Burnt Torah Scrolls

Verschillende Bnei Menashe werden gedood en nog veel meer werden vermist nadat ze de bossen in waren gevlucht. Twee synagogen werden in brand gestoken en bijna 200 Bnei Menashe-families verloren hun huizen en bezittingen in de wijdverbreide branden en plunderingen. Men hoorde zelfs hindoe-relschoppers schreeuwen: “Ga terug naar Israël, waar je thuishoort!”

“We waren hulpeloos toen stenen op ons huis regenden. We moesten ons onder onze bedden verstoppen om dekking te zoeken”, herinnert Yosef Vaiphei zich, die met zijn gezin vluchtte toen hun huis in Imphal werd geplunderd.

Hij voegde eraan toe dat de lokale politie partij leek te kiezen voor de meerderheid van de Meitei-stam, die hindoes zijn. Pas toen het Indiase leger arriveerde om de orde te herstellen, werden Josef en zijn gezin veilig geëvacueerd naar een legerbasis en later naar een hotel voor vluchtelingen in een andere stad.

“Het is een zware maand geweest voor mij en mijn familie terwijl we proberen te accepteren wat er is gebeurd”, klaagde Yosef. “We voelden ons geschokt, hulpeloos, gekwetst, verdrietig, moe, verdoofd en boos tegelijk… Geen woorden kunnen terugbrengen wat we verloren hebben.”

Manipur riots

Yosef Vaiphei is nog steeds niet in staat om terug te keren naar hun afgebrande en geplunderde huis, maar hij weet dat de enige weg vooruit voor zijn familie is om de reis naar Israël te maken.

Israëlische functionarissen zijn druk bezig met het regelen om de komende maanden een groep bedreigde Bnei Menashe op Aliyah-vluchten te brengen, en de ICEJ staat klaar om te helpen bij hun spoedige terugkeer. Al generaties lang verlangt deze oude Israëlitische gemeenschap naar het Beloofde Land. Met uw steun kunnen we hen helpen eindelijk hun ware thuis in Israël te bereiken.

Kom nu in actie!

Of het nu gaat om het Rusland-Oekraïense conflict of om religieuze rellen in Ethiopië en India, nu is het tijd voor christenen om achter het Joodse volk te staan door deze zonen en dochters van Israël zo snel mogelijk naar huis te brengen.

De komende weken en maanden zal de ICEJ zich bezighouden met pre-aliyah-activiteiten, grondtransport, reddingsvluchten en dringende integratie van joden uit Ethiopië, India en de voormalige Sovjetrepublieken. We nodigen u uit om deel te nemen aan het helpen om deze Joodse gemeenschappen vanuit alle richtingen weer naar Israël te brengen, precies zoals de Hebreeuwse profeten hebben voorspeld!

“Wees niet bang want ik ben bij je; Ik zal uw nageslacht uit het oosten halen en u uit het westen bijeenbrengen; Ik zal tegen het noorden zeggen: ‘Geef ze op!’ en tegen het zuiden: ‘Houd ze niet tegen!’ Breng Mijn zonen van verre en Mijn dochters van de uiteinden van de aarde.’ (Jesaja 43:5-6)

Geef vandaag alstublieft voor de Aliyah-inspanningen van de ICEJ! Doneer op: www.icej.nl/doneren

Geschreven door David Parsons, vice-president & senior-woordvoerder ICEJ