gaza rockets-Reuters

Israël heeft meerdere dagen van intense raketaanvallen doorstaan die door de Palestijnse Islamitische Jihad in Gaza zijn gelanceerd, terwijl het de radicale terreurmilitie ernstige klappen heeft toegebracht. Meer dan 800 raketten en mortieren zijn de afgelopen drie dagen op het zuiden van Israël neergekomen, waarbij een burger is gedood door een voltreffer op zijn huis en verschillende anderen gewond zijn geraakt. Ondertussen heeft de IDF precisieaanvallen gebruikt om vijf senior commandanten van de PIJ uit te schakelen, samen met talloze raketeenheden en lanceerinrichtingen.

De escalatie kwam nadat de islamitische militie vorige week meer dan 100 raketten op Israël had afgevuurd, precies toen de kinderen ‘s middags van school naar huis gingen. De IDF wachtte enkele dagen voordat ze dinsdagavond eindelijk antwoordde met gerichte luchtaanvallen die met succes gericht waren op drie van de topcommandanten van PIJ in Gaza.

De Israëli’s zetten zich vervolgens schrap voor de reactie van de terreurmilitie, terwijl ze zich ook zorgen maakten of de grotere terreurmilitie Hamas, en zelfs Hezbollah in Libanon, zich bij de strijd zouden voegen. Tot nu toe heeft alleen PIJ de strijd aangegaan en stopte eerst om de drie gedode commandanten te begraven voordat ze woensdagmiddag een eerste raketsalvo afvuurden. Sindsdien hebben ze honderden projectielen afgevuurd in de bevolkte kuststreek van Israël, tot in het noorden van Tel Aviv.

Gaza blast

Desalniettemin heeft Israël snel de overhand gekregen met de Iron Dome, die de meeste raketten onderscheppen, en de IAF nog twee top PIJ-commandanten en een aantal van hun raketeenheden uitschakelde. Toch zitten enkele miljoenen Israëlische burgers vast in hun veilige kamers, in de hoop dat er een staakt-het-vuren komt.

Yoav Limor, een ervaren Israëlische militaire verslaggever, vertelde donderdag aan een ICEJ-delegatie dat er mogelijk binnenkort een staakt-het-vuren kan worden bereikt met Egyptische bemiddeling. Maar hij waarschuwde dat de daaruit voortvloeiende rust waarschijnlijk van korte duur zal zijn, aangezien Hamas volgende week al dreigt zijn eigen raketten af te vuren om Israël onder druk te zetten om de jaarlijkse vlaggenmars naar de ommuurde Oude Stad op Jerusalem Day te annuleren.

“In deze terugkerende raketoorlogen proberen de Palestijnen altijd zoveel mogelijk Israëlische burgers te doden”, zei Limor. “Ondertussen probeert de IDF zoveel mogelijk bezittingen van de vijand weg te nemen, terwijl ze een zo lang mogelijke periode van rust kopen voor Israëlische burgers om terug te keren naar hun normale leven totdat de volgende ronde van gevechten losbarst.”

Toen de raketten woensdag begonnen te vliegen, kon de Internationale Christelijke Ambassade in Jeruzalem die middag nog steeds een mobiele schuilkelder afleveren bij een jongerencentrum in de regio Hof Ashkelon. De opvang is de eerste van twee die is gedoneerd aan het Youth Leadership Training Center in Bat Hadar, net ten noorden van Gaza. Deze specifieke schuilplaatsen werden gefinancierd door de Duitse en Canadese afdelingen van de ICEJ.

In de afgelopen jaren heeft de ICEJ meer dan 190 mobiele schuilkelders gedoneerd aan Israëlische gemeenschappen die kwetsbaar zijn voor raketaanvallen langs de grenzen van Gaza en Libanon. Meer dan 150 van deze schuilplaatsen zijn geplaatst in Israëlische steden en dorpen in de buurt van de grens met Gaza, die de dupe zijn geworden van de herhaalde raketaanvallen. Ze hebben slechts 15 seconden om veiligheid te vinden en het Iron Dome-systeem beschermt ze niet tegen raketten met een korter bereik.

De draagbare schuilkelders die we tot nu toe hebben geleverd, redden levens, maar er is dringend meer nodig. Hopelijk wordt er snel een staakt-het-vuren afgekondigd, maar we weten ook dat Hamas zich al voorbereidt op wat volgende week een nog grotere escalatie zou kunnen zijn.

Dus overweeg alsjeblieft om te doneren voor meer mobiele schuilkelders om Israëlische gemeenschappen te beschermen onder intens raketvuur. U kunt dit doen door bij te dragen aan ons Israël in Crisis-fonds.

Uw donaties zullen worden gebruikt om meer opvangcentra naar de meest kwetsbare gemeenschappen langs de grens met Gaza te brengen. De ICEJ ontvangt ook verzoeken om Israëlische jongeren en ouderen weg te halen uit de frontlinie van dit conflict en hen een uitstel te geven in veiligere delen van het land. Daarnaast zijn we op zoek naar mensen die gewond zijn geraakt of schade aan hun huis hebben opgelopen. En er is altijd behoefte aan ondersteuning van veerkrachtcentra en traumabegeleiding aan degenen die mentaal en emotioneel getroffen zijn door de woedende strijd.

Stuur vandaag nog uw gift om Israëli’s te troosten en te beschermen onder meedogenloze raketaanvallen.

Geschreven door David Parsons, vice-president & senior-woordvoerder ICEJ Internationaal
Fotografie: Gaza rockets-Reuters