Dr. Juergen Buehler at Kfar Aza

Het verhaal over hoe de regio Hof Ashkelon op 7 oktober Hamas afweerde

Toen Hamas-terroristen op 7 oktober het grenshek doorbraken en meer dan 1.200 Israëli’s afslachtten, waren er vier Israëlische gemeenschappen net ten noorden van Gaza die erin slaagden de aanvallers af te weren en het bloedbad te vermijden dat andere nabijgelegen boerendorpen overkwam. Volgens Amnon Ziv, veiligheidschef voor de Hof Ashkelon-regio, was het de speciale communicatieapparatuur die vorig jaar werd geschonken door de Internationale Christelijke Ambassade in Jeruzalem die hielp de levens te redden van meer dan 3.000 plaatselijke bewoners die onder zijn toezicht stonden tijdens het wijdverbreide bloedbad die dag.

Map showing Israeli Kibbutz in Hof-Ashkelon region
Hof Ashkelon Regio

Amnon woont in Netiv HaAsara, het Israëlische dorp dat het dichtst bij de Erez-kruising ligt, dat op de ochtend van Simchat Torah werd binnengedrongen door honderden gewapende Hamas-militieleden. Hij beoordeelde snel de ernst van deze dreiging en gebruikte de door ICEJ geleverde radioapparatuur om gelijktijdig een waarschuwing te sturen naar alle stand-by-squadrons in zijn kibboets en naar die in Yad Mordechai, Zikim en Karmia. Hierdoor konden alle vier de gemeenschappen zich snel organiseren en de terroristen bij hun poorten en omheiningen bestrijden. Hun snelle en moedige optreden verhinderde dat de Hamas-schutters de kibboetsen binnengingen en hun inwoners afslachtten. Als gevolg daarvan ondergingen deze gemeenschappen niet hetzelfde tragische lot als Kfar Aza, Kibboets Be’eri en veel Israëlische dorpen in het grensgebied met Gaza.

Op de dag van het bloedbad realiseerde Amnon zich onmiddellijk dat Israël vanuit Gaza werd binnengevallen, dus pakte hij zijn wapens om de kibboets te beschermen, en stuurde tegelijkertijd een waarschuwing via de speciale walkietalkies naar de andere veiligheidscoördinatoren in de regio Hof Ashkelon. Dankzij zijn waarschuwingsbericht hadden de stand-by-eenheden ook net genoeg tijd om zich te organiseren en terug te vechten, wat veel levens redde.

“Toen ik de paragliders hoorde, besefte ik dat het terroristen waren”, herinnert Amnon zich. “Ik pakte mijn wapen en riep op de radio: ‘Veiligheidshoofden, terroristen bij Netiv HaAsara! Ga naar de verdediging! Ga ten aanval!’ De noodteams hadden acht minuten de tijd om zich te organiseren, en dankzij deze oproep werd niemand gedood in Zikim, Yad Mordechai en Karmia. Drieduizend mensen werden gered.”

De leden van de noodploeg van Yad Mordechai verhinderden dat de terroristen de kibboets binnengingen, en in Zikim en Karmia werd ook langs de buitenhekken gevochten. De waarschuwingsploeg in Zikim kwam zelfs een militair Savannah-voertuig tegen dat door de terroristen was gestolen en schakelde ze uit.

‘Ik vermoed dat ze van plan waren Ashkelon te bereiken en honderden mensen te vermoorden,’ voegde Amnon eraan toe.

Amnon with Nicole Yoder
ICEJ vice-president for Aid & Aliyah Nicole Yoder met Shmuel Bowman en Amnon Ziv

Amnon vertelde dat de regionale raad het Israëlische leger de afgelopen vijf jaar om deze speciale radioapparatuur had gevraagd, maar nooit een antwoord had gekregen. Pas nadat hij Nicole Yoder, vicepresident van ICEJ voor Aid & Aliyah, had ontmoet en haar had verteld over de noodzaak van deze portofoons, ontving hij de apparatuur.

‘Vanwege budgettaire beperkingen hebben we de afgelopen vier jaar besloten om deze speciale radioapparatuur te doneren aan de meeste noodhulpteams van de regionale raad langs de grens met Gaza, en ik herinner me dat ik de opwinding in hun ogen zag toen ze ze ontvingen,’ zei Nicole. ‘Deze teams dragen tenslotte een grote verantwoordelijkheid voor hun gemeenschap in tijden van crisis. We wisten toen nog niet hoe cruciaal deze apparaten zouden blijken te zijn.’

De apparaten zijn voorzien van middengolfradiotechnologie die bestaande signaaltorens kan gebruiken om beveiligde berichten en waarschuwingen tegelijkertijd in realtime naar iedereen te sturen. Dit is effectiever dan het gebruik van groepschats op mobiele telefoons, die in tijden van crisis te traag en omslachtig zijn gebleken om op te vertrouwen.

De Christelijke Ambassade heeft nu dezelfde communicatieapparatuur geleverd aan de meeste regionale raden in de het gebied wat de ‘Gaza-envelop’ wordt genoemd. We hebben onlangs van functionarissen in de Eshkol-regio vernomen dat de radioapparatuur heeft geholpen de inwoners van kibboets Re’im te waarschuwen en ook heeft voorkomen dat die kibboets werd overspoeld.

Shelter being delivered

Naast de walkietalkies heeft de ICEJ ook bijna 150 draagbare schuilkelders en tientallen brandbestrijdingstrailers en ATV’s gedoneerd aan de regionale raden langs de grens met Gaza, van Hof Ashkelon helemaal tot aan Keren Shalom aan de grens met de Sinaï.

‘We hebben deze apparatuur al vele malen gebruikt om branden te blussen’, zei Amnon. ‘Toen we de brandweer belden, kwamen ze niet. Maar ik wist dat we deze walkietalkies voor deze ene dag nodig zouden hebben.’

Amnon stuurde deze week een brief naar ICEJ-president Dr. Jürgen Bühler waarin hij de organisatie bedankte voor de communicatieapparatuur en uitlegde hoe de apparaten in zijn regionale raad meer dan 3.000 levens hebben gered op die beruchte dag van de Simchat Torah-bloedbaden. In zijn brief stond:

‘Er zijn geen woorden in de menselijke taal om mijn dankbaarheid, de dankbaarheid van de inwoners van de regionale raad en de dankbaarheid van de burgers van de staat Israël jegens u uit te drukken. Er zijn geen woorden die de grootsheid van jullie daden en het redden van hun levens kunnen uitdrukken, wat alleen dankzij hen mogelijk was.’

‘Ik was ontroerd toen ik hoorde over de redding van de bewoners dankzij onze donatie’, antwoordde Dr. Bühler. ‘De massale terreuraanslagen op 7 oktober raakten de gevoelige snaar van de Holocaust, en als christenen voelen wij een sterke morele plicht om Israël in deze moeilijkste tijden te steunen. Miljoenen christenen over de hele wereld steunen u en weten dat uw oorlog ook onze strijd is, een oorlog van licht tegen duisternis.’

De ICEJ blijft reageren op de dringende behoeften van Israëlische gemeenschappen langs de grens met Gaza en in het hele land. Sluit u alstublieft aan bij deze waardevolle inspanningen door een ruimhartige donatie te geven aan ons Israël in Crisisfonds.

Fotografie: Operation Lifeshield
Geschreven door David Parsons, vice-president en senior-woordvoerder van ICEJ