Survivors celebrate opening of new dining room

Onder de vele activiteiten van de laatste tijd in het Huis voor Holocaust Survivors in Haifa van de ICEJ hebben we de gemeenschappelijke eetzaal volledig gerenoveerd. Ook zijn er voorbereidingen getroffen om de bewoners te beschermen voor het geval de huidige oorlog in Gaza escaleert tot het punt dat Noord-Israël wordt overspoeld in een groot conflict met Hezbollah in Libanon.

Oorlogsvoorbereidingen

Israëlische leiders hebben gewaarschuwd dat tienduizenden Israëli’s die zijn geëvacueerd uit gemeenschappen langs de noordelijke grens mogelijk niet veilig naar hun huizen kunnen terugkeren, tenzij de IDF naar Zuid-Libanon gaat om de Hezbollah-terreurmilitie terug te dringen uit het grensgebied. Dit zou waarschijnlijk leiden tot een grote escalatie van de huidige oorlog, met enkele duizenden Hezbollah-raketten die elke dag op Noord-Israël worden afgevuurd.

Als reactie hierop heeft de ICEJ verschillende stappen ondernomen om het Haifa Home beter voor te bereiden om de oudere overlevenden van de Holocaust te beschermen. Ten eerste hebben we met de stad Haifa en het elektriciteitsbedrijf afgesproken om een grote back-upgenerator te leveren die stroom kan leveren voor het hele blok waar de meeste bewoners wonen in geval van stroomuitval. We hebben een grote veilige ruimte net naast de eetzaal georganiseerd om snelle toegang mogelijk te maken tijdens maaltijden en gemeenschapsbijeenkomsten. We hebben ook voedsel en noodartikelen gekocht en opgeslagen om voor de bewoners te zorgen als er niemand naar buiten kan.

Daarnaast hebben we ook een grote ondergrondse schuilplaats ingericht bij een openbare school aan de overkant van de straat om de bewoners te huisvesten als Haifa onder zwaar raketvuur zou komen te liggen. Ook maken we van een kamer een safe room in het gebouw waar een deel van onze bewoners uit Oekraïne woont.

Ten slotte hebben we een nieuwe ambulance gedoneerd om overlevenden van de Holocaust in het tehuis en andere overlevenden in de regio Haifa te helpen.
We bidden dat het conflict zich niet zal uitbreiden, want de bewoners van het Haifa Home hebben al genoeg oorlogen en lijden in hun leven gezien. Maar we moeten voorbereid zijn.

Mania speaks at Holocaust memorial day

Mania’s boodschap op Holocaustherdenking

Het Haifa Home markeerde de Internationale Holocaustherdenkingsdag twee dagen eerder op 25 januari in aanwezigheid van ambassadeurs en consuls uit verschillende landen die hun steun kwamen betuigen aan het Joodse volk. De bijeenkomst was ontroerend door het getuigenis van Mania, een overlevende van de Holocaust en inwoner van het Haifa Home, die haar krachtige verhaal van hoop deelde in het licht van grote tegenspoed. Ze bracht een zeer ontnuchterende boodschap toen ze nadacht over hoe de bloedbaden van Hamas op 7 oktober ervoor hadden gezorgd dat de gelofte “Nooit meer” schijnbaar zijn betekenis had verloren.

Nu het toenemende antisemitisme in Europa het niveau van de jaren dertig van de vorige eeuw nadert, zijn overlevenden van de Holocaust vastbesloten om hun stem te verheffen om ervoor te zorgen dat hun verhalen over lijden en verlies van hele families niet worden vergeten.
In Israël leven er vandaag de dag nog steeds 137.401 overlevenden van de Holocaust. Hun leeftijd varieert van 77 tot 111 jaar en 62 procent is vrouw. We willen hun verhalen levend houden, hen steunen en verzorgen, en hen bijstaan in dit donkere uur.

Moshe bar haim

Herinnering aan Moshe Bar Haim

Moshe Bar Haim, een bewoner van het Haifa Home, werd geboren in Roemenië en leefde als kind gelukkig met zijn familie. Maar zijn leven veranderde drastisch tijdens de Tweede Wereldoorlog toen het gezin gedwongen werd onder te duiken. Na een lange tijd van angst om gepakt te worden, werd het Joodse gezin uiteindelijk ontdekt door Duitse troepen. Ze werden gescheiden en naar verschillende kampen gestuurd. Het was daar dat Moshe getuige was van onvoorstelbare verschrikkingen en geconfronteerd werd met trauma’s, ontberingen en hartzeer die hem voor het leven zouden tekenen.

Wonder boven wonder overleefden ze de oorlog en werden ze bevrijd door het Russische leger, en al snel zeilde hij naar het Mandaat Palestina. Maar onderweg werd het schip tegengehouden door Britse troepen en Moshe werd naar Cyprus gebracht, waar hij en andere Joodse oorlogsvluchtelingen opnieuw in detentiekampen werden gestopt. Uiteindelijk arriveerde Moshe in Israël, waar hij landbouw studeerde, werd opgeroepen als soldaat en uiteindelijk leraar werd. Daarna verhuisde hij naar Amerika, waar hij zijn talent als chef-kok en restaurateur ontdekte en samen met zijn vrouw een bloeiend restaurant runde.
Helaas werd Moshe’s leven opnieuw geraakt door verdriet toen hij na 46 jaar zijn vrouw verloor, later gevolgd door het verlies van zijn jongste dochter. In zijn latere jaren merkte Moshe dat hij behoefte had aan een ondersteunende omgeving, die hij vond in het Haifa Home tot zijn overlijden op 30 januari 2024, op 90-jarige leeftijd. Zijn vertrek heeft een leegte achtergelaten bij zijn familie en vrienden en de hele gemeenschap in het Haifa Home.

Yaacov viert 100ste verjaardag

Yaacov H., inwoner van Haifa Home, heeft net de opmerkelijke leeftijd van 100 jaar bereikt en voegt zich bij twee andere honderdjarigen met Poolse roots in het Home! De toegewijde zorg van onze geweldige 24/7 zorgverleners, en de activiteiten en liefde die in het huis worden aangeboden, dragen allemaal bij aan de levensduur van onze bewoners. Het Haifa Home blijft een plek van warmte en vreugde die onze bewoners en het team inspireert. Bedankt dat we deze mijlpalen mogen vieren met deze dierbare overlevenden van de Holocaust!

Gerenoveerde eetkamer gaat weer open

We zijn er altijd op gebrand om de gemeenschappelijke openbare ruimtes in ons Haifa Home mooier, huiselijker en gezelliger te maken voor onze bewoners. Dus begonnen we met een grote renovatie van de gemeenschappelijke eetzaal, moderniseerden we de keuken en voegden we een speciale hoek toe voor alle zuivelproducten plus een industriële vaatwasser.
Na een maand van extreem hard werken door een zorgvuldig geselecteerde groep geweldige professionele bouwers, konden we half februari eindelijk de feestelijke en vreugdevolle heropening houden.

De vreugde straalde van de gezichten van de bewoners. De betekenis van de eetkamer is niet alleen het genieten van de maaltijden die onze bewoners er elke dag delen, maar ook het gevoel van samenzijn, elkaar zien, met elkaar praten en nog veel meer. Het is ook de plaats waar de meeste van de belangrijkste gemeenschapsbijeenkomsten, zoals concerten en groepsbezoeken, worden gehouden.

De renovatieplannen zijn gemaakt door een interieurontwerper uit de Kaukasus, Maya genaamd, die vorig jaar Aliyah maakte. Naast ingenieur zijn, zit interieurontwerp in haar hart. Voor ons was het een extra zegen om een nieuwe Joodse immigrant hun eerste project in het land te geven.
“Dit is mijn eerste project in Israël. Ik heb er mijn hart en ziel in gestoken om wat vreugde te brengen aan de overlevenden van de Holocaust, die zoveel hebben geleden”, zei Maya. “Ik hoop dat wanneer ze de kamer binnenkomen, het hen een warm en vreugdevol gevoel zal geven en een aantal positieve dingen in hun leven zal toevoegen.”
Maya is een vrolijk en energiek persoon, en ze heeft er inderdaad haar hele zelf in gestopt en lange uren gemaakt naast de lokale bouwvakkers.

Met prachtige muziek van een viool en panfluit, heerlijke lekkernijen en een feestelijke maaltijd werd de eetzaal officieel heropend. De zaal zat overvol! De meeste bewoners en hun mantelzorgers die kwamen waren blij om samen te zijn en te genieten van de nieuwe look.
“Wauw, wat is het mooi en gezellig! Het is alsof je in een heel mooi restaurant zit”, beaamden veel bewoners.
Ze stonden ook te popelen om al hun gulle christelijke vrienden over de hele wereld te bedanken die deze vernieuwde eetzaal mogelijk hebben gemaakt.
Blijf alstublieft het Haifa Home en de andere inspanningen van de ICEJ steunen om te zorgen voor de behoeften van ouder wordende overlevenden van de Holocaust in Israël.

Geschreven door Yudith Setz, ICEJ coördinator Haifa Home