Voor veel families in Israël zijn de littekens van de terreur van het bloedbad van 7 oktober nog steeds erg rauw.

Omdat ze van hun huizen naar hotels moeten verhuizen, delen de meeste gezinnen krappe vertrekken in een of twee kamers, met heel weinig ruimte voor privacy. De jongeren kampen met onzekerheid, hun gevoel van veiligheid is verstoord en hun onderwijs is ernstig ontwricht.

Als reactie op de emotionele behoeften van de jeugd heeft de ICEJ een pop-upsite opgezet in Maale HaChamisha, een gemeenschap die een oase van veiligheid biedt in deze onzekere tijd.

Opgezet als tent; de site geeft jongeren de kans om zich terug te trekken in hun eigen ruimte om te genieten van avondmaaltijden en leuke groepsactiviteiten, evenals begeleiding ter plaatse. Deze pop-upsite biedt hen de kans tiener te zijn.

Als u de tent binnenstapt, wordt u onmiddellijk gekalmeerd door het met lachen gevulde gebabbel, en de geruststellende geur van een vers bereide maaltijd verwelkomt u in wat voelt als een thuis. Maar afgezien van deze vreugdevolle geluiden en scènes dragen deze jongeren zware lasten en dragen ze een glimlach op hun gebroken harten.

Nati, de maatschappelijk werker, vertelde ons: “Elke dag leven ze van hetzelfde hotelvoedsel in dezelfde krappe kamers, zonder privacy en zonder vaste routine, terwijl ze te maken krijgen met afwezigheid van school en met vrienden en familie verspreid over andere plaatsen. Niet alleen dit, maar velen hebben dierbaren verloren tijdens de aanval van 7 oktober of tijdens de gevechten. De tol die deze situatie eist van hun geestelijke gezondheid is zowel reëel als aanzienlijk, wat leidt tot problematisch gedrag zoals vandalisme, drankmisbruik en in sommige gevallen zelfs drugsgebruik.”

“We moeten werken aan het stellen van grenzen, omdat jongeren veel vrijheid krijgen en geen avondklok. Er worden pogingen gedaan om traumabegeleiding te bieden en de evacués te vermaken door middel van verschillende activiteiten. Maar evenementen zoals een wijn- en kaasavond voor hun ouders kunnen soms ook dienen als een gemakkelijke gelegenheid voor ongecontroleerd drinken onder de jeugd”, vervolgt Nati.

“De situatie is nu aan het veranderen nu gezinnen langzaam beginnen te verhuizen, vaak zonder te weten of dit een meer permanent afscheid is of dat ze later weer contact zullen maken met de gemeenschap. Soms mogen de tieners bij vrienden in het hotel verblijven, of moeten ze snel afscheid nemen van vrienden die in moeilijke tijden een belangrijk ondersteunend netwerk vormen, met weinig voorafgaande kennisgeving.”

“Er zijn ongeveer 12.000 geëvacueerde jongeren die als ‘risicovol’ worden beschouwd en die dringend emotionele steun nodig hebben. In elk van de hotels waar de geëvacueerden zijn ondergebracht, zijn therapeuten en maatschappelijk werkers aanwezig om te helpen met hun emotionele of geestelijke gezondheidsbehoeften. Toch hebben ze de neiging om tegemoet te komen aan aan de behoeften van ouderen en volwassenen, en de jeugd gedijt in de informele omgevingen waar deze professionals minder aandacht aan besteden.”

Toen ze rondkeken in de tent, werd het duidelijk dat deze tieners een veilige ruimte wensten waar ze verbinding konden maken en van hart tot hart met elkaar konden delen. Alles waar ze op vertrouwden is geschokt en het proberen omgaan met ongekende en moeilijke omstandigheden eist zijn tol. Daarom geeft het creëren van een gezellige en vertrouwde plek, speciaal voor hen, hen eindelijk een plek waar ze kunnen ademen, verwerken en zich weer veilig in zichzelf kunnen voelen.

De ICEJ heeft het voorrecht om de 50-80 jongeren uit het zuiden van Israël te ondersteunen die elke dag naar deze oase komen die wij hebben geboden. Gesteund door opgeleid personeel geeft dit basisinitiatief hoop aan jongeren die gewond zijn geraakt door de wreedheden die ze hebben gezien en gehoord. Hierdoor kunnen we hun welzijn en geestelijke gezondheid herstellen en tegelijkertijd deze Gen Z Israëli’s opbouwen tot kampioenen van veerkracht en kracht.

Bedankt voor uw steun aan ons Israël in Crisisfonds. Dankzij uw vrijgevigheid kunnen wij een aanzienlijk verschil maken in de levens van Israëliërs van alle leeftijden die gedwongen zijn hun huizen te verlaten vanwege de terroristische aanslagen van 7 oktober. Wij zetten ons in om hen in deze moeilijke tijd de nodige zorg en ondersteuning te bieden.

Geschreven door Nativia Samuelsen