New Immigrants receive welcome gift bags

Tegenwoordig keren Joodse mensen met veel verschillende achtergronden terug naar Israël vanuit de hele wereld, elk met hun eigen persoonlijke verhalen. Sommigen waren al jaren van plan om de verhuizing te plannen, terwijl anderen gedwongen werden om alles achter te laten – op een paar items in een koffer na – terwijl ze vluchtten voor oorlog naar Israël.

Elke olim (nieuwe immigrant) arriveert met een droom om een betere toekomst op te bouwen voor hun families in het Joodse thuisland. Dit begint altijd met het vinden van een nieuwe woning, maar hoe en waar?

Een optie is het project “First Home in the Homeland“, dat in 1989 door het kibboetsennetwerk werd gelanceerd. ‘First Home’ heeft honderden immigranten verwelkomd en hen een zachte landingsplek gegeven terwijl ze de Hebreeuwse taal leren en beslissingen nemen over waar ze zich permanent moeten vestigen.

Nieuw aangekomen Joodse families worden verwelkomd in de kibboetsen – Israëls beroemde systeem van collectieve boerderijen – waar ze de eerste zes maanden Hebreeuws studeren. Velen blijven een heel jaar zitten als er ruimte is op de kibboets. Dit programma biedt ook een ingebouwde gemeenschap, met mentoring en andere hulp van lokale kibboetsniks die ze elke dag tegenkomen.

Momenteel bieden ongeveer 48 kibboetsen in het noorden en zuiden van Israël huizen aan Joodse families die net Aliyah hebben gemaakt.

Vorig jaar profiteerden 210 allochtone gezinnen van deze open deur. Dit jaar is er al een plotselinge toestroom van 130 nieuwe gezinnen als gevolg van de crisis in Oekraïne, die ook de immigratie uit verschillende andere Russischtalige landen heeft aangewakkerd. Daarom heeft het programma geworsteld om extra landbouwgemeenschappen te vinden die appartementen zouden kunnen aanbieden. Als reactie hierop sloten al snel tien nieuwe kibboetsen zich aan bij het First Home in the Homeland-programma. Toch bleef er nog veel werk over voor de coördinatoren die dringend probeerden plaatsen voor te bereiden voor de nieuwkomers. Wat te doen?

nieuwe keukenapparatuur
Nieuwe keukenapparatuur

Om te beginnen schonken lokale kibboetsfamilies meubels in goede staat voor de open appartementen. Nieuwe meubels en apparaten – zoals bedden, keukentafels, studiebureaus, stoelen, kledingkasten, koelkasten, airconditioners en vele andere items – waren echter onmiddellijk nodig om de appartementen in te richten. De christelijke ambassade hoorde van deze dringende behoefte en greep in om het budget te helpen dekken.

Ons geschenk ging om te zorgen voor volledige inrichting voor 50 appartementen in kibboets Revivim en kibboets Mashabei Sadeh in het zuiden, evenals in kibboetsen in de buurt van Nahariya in het noorden. In één geval hielpen we bij het inrichten van appartementen in een leegstaand hotel / hostel met kleine eenkamerappartementen, waar tussendeurdeuren tussen hen werden geopend, zodat de nieuwe gezinnen elk twee eenheden zouden hebben om hun verblijf comfortabeler te maken.

Nicole Yoder met immigranten
Nicole Yoder met immigranten

Naast het doneren van deze woninginrichting, biedt de ICEJ de nieuwe immigrantenfamilies ook geschenkpakketten van huishoudelijke artikelen, zoals dekens, lakens en handdoeken. De welkomstmanden werden onlangs aan 20 gezinnen geleverd tijdens een bezoek van het ICEJ Aid-team aan Kibbutz Revivim, terwijl de andere 30 gezinnen binnenkort hun manden zullen ontvangen.

De ICEJ-delegatie werd hartelijk verwelkomd in Revivim, waar de immigranten verbaasd waren te horen dat de geschenken afkomstig waren van zorgzame christenen over de hele wereld. Na slechts een paar maanden in Israël was elk gezin al in staat om zichzelf in het Hebreeuws voor te stellen, en er waren overal glimlachen en warm gejuich.

Ondanks dat het zich in de Negev-woestijn bevindt, is hun nieuwe huis van Revivim veranderd in een zeer groene, charmante plek, met bescheiden huizen en een rustige sfeer voor meer dan 800 inwoners. De kibboets is een gemengde gemeenschap van Russische, Braziliaanse en Sefardische Joodse families, Angelsaksische immigranten, jonge Israëli’s die hun nationale dienstplicht voltooien en nu de nieuwe Oekraïense en Russisch sprekende immigranten.

Uw genereuze steun heeft ons dus in staat gesteld om 50 nieuwe Joodse immigrantenfamilies te verwelkomen die onlangs met heel weinig naar Israël zijn gevlucht, en om hen te voorzien van volledig ingerichte huizen. Veel meer immigranten hebben onze hulp nodig als ze zich vestigen in hun voorouderlijk thuisland. Bedankt dat je ons hebt geholpen ervoor te zorgen dat ze hartelijk worden verwelkomd en verzorgd terwijl ze zich aanpassen aan hun nieuwe leven hier in Israël.

Geschreven door Anastasiya Gooding