The new medicycle donated by the ICEJ pictured with ICEJ President Dr. Jürgen Bühler

Onlangs bezochten ICEJ-medewerkers het nieuwe centrale meldpunt van Magen David Adom (MDA), de medische nooddienst van Israël, om de enorme faciliteit te bezichtigen waar de nationale bloedbank van Israël wordt verzameld en opgeslagen. Terwijl ze daar waren, hebben ze ook een nieuwe medicycle ingewijd die de ICEJ aan MDA heeft gedoneerd. De medicycle is uitgerust met geavanceerde levensreddende technologie.

The MDA center

Het MDA-centrum, gelegen in de buurt van Ramle, is de thuisbasis van ‘s werelds veiligste bloedbank, 20 meter onder de grond gevestigd in versterkte bunkers om het te beschermen tegen aanvallen door conventionele of niet-conventionele wapens. De ultramoderne faciliteit is ook de plaats waar MDA’s vloot van ambulances en andere medische voertuigen wordt uitgerust, onderhouden en uitgezonden in grote noodsituaties. Het indrukwekkende nieuwe gebouw, met zijn medische onderzoeksafdelingen, enorme noodgeneratoren en nog veel meer, laat zien hoeveel waarde het Joodse volk hecht aan het redden van levens.

Maar de echte ruggengraat van de activiteiten van MDA is het landelijke netwerk van 20.000 medewerkers en 33.000 vrijwilligers met verschillende etnische en religieuze achtergronden. Velen van hen kwamen op 7 oktober in actie, met gepantserde ambulances die herhaaldelijk het conflictgebied in de buurt van Gaza binnenreden om gewonde Israëli’s te behandelen en te evacueren. Te midden van de hitte van de strijd verloor MDA meer dan 20 vrijwilligers die hun leven gaven om anderen te redden, terwijl 14 van zijn ambulances werden aangevallen en vernield door Hamas-terroristen. Desalniettemin heeft MDA binnen de eerste 24 uur met succes ongeveer 1.000 gewonde Israëli’s geholpen. Het MDA-personeel dat hun meldkamers in heel Israël bemande, werd die dag ook overspoeld met 21.000 noodoproepen, waaronder noodoproepen van de site van het Nova-muziekfestival en van de boerengemeenschappen die in de buurt van Gaza werden aangevallen.

Een dringende oproep kwam van een jongen die zich met zijn zus in een kast in Kfar Aza verstopt had nadat hij getuige was geweest van het tragische verlies van zijn moeder en hoorde van de dood van zijn vader. Met grote moed en kalmte belde hij de noodhulplijn en vertelde over zijn erbarmelijke omstandigheden. Dankzij de zorgvuldig gecoördineerde inspanningen van MDA en de IDF werden de jongen en zijn zus zo’n veertien uur later gelokaliseerd en gered.

Een ander essentieel kenmerk van MDA is de bloedbank, die bloed levert aan 87% van de Israëlische burgers en aan 100% van alle soldaten. Het bloed wordt vrijwillig gedoneerd door Israëli’s en gedurende enkele dagen na het begin van de oorlog vormde zich een onverwacht lange rij buiten hun nationale centrum van mensen die bloed wilden geven, ook al vlogen er raketten over. Dit betekende dat het aantal slachtoffers van de IDF met een derde kon worden verlaagd ten opzichte van eerdere oorlogen, omdat ze onmiddellijk bloed konden leveren aan soldaten in de frontlinie.

A MDA staff member with ICEJ leaders

Na een rondleiding door het nieuwe centrum ontmoetten onze medewerkers de MDA-vrijwilliger uit Haifa die was toegewezen om de nieuwe medicycle te bemannen, die was geschonken door gulle christelijke supporters van de ICEJ in Canada. Overdag is deze vrijwilliger aannemer, ‘s avonds verleent hij medische noodhulp te als ambulance- en medicycle-chauffeur. Hij vertelde dat de nieuwe medicycle in de eerste week al meer meer dan 10 noodoproepen had gehad.
Hij schudde de hand van ICEJ-voorzitter Dr. Jürgen Bühler, glimlachte en zei: “Bedankt dat je me dit hulpmiddel hebt gegeven om snel mensen in nood te bereiken.”

Door het bezoek aan het nationale meldpunt MDA kregen onze medewerkers een nog grotere waardering voor hun werk en dienst aan het volk van Israël. In de komende maanden zal de ICEJ twee nieuwe ambulances leveren aan de levensreddende vloot van Magen David Adom.

U kunt ons helpen meer levensreddende medische apparatuur te leveren aan de eerstehulpverleners van Israël door genereus te geven aan ons ‘Israël in Crisis-fonds’.

Geschreven door Nativia Samuelsen, ICEJ staf