Ethiopische Joden uit Gondar in vliegtuig op weg naar Israël


De autoriteiten van Israël en het Joods Agentschap hebben donderdag snel gehandeld om meer dan 200 Israëlische burgers en Ethiopische Joden te redden uit het woedende conflict dat deze week in Gondar uitbrak. Onder hen is een groep van 61 Ethiopische Joden die al in aanmerking komen om naar Israël te emigreren, en JAFI heeft de Internationale Christelijke Ambassade Jeruzalem om hulp gevraagd bij hun Aliyah-vluchten naar Israël zodra hun reisdocumenten geregeld kunnen worden.

In de afgelopen week braken er zware gevechten uit tussen de nationale strijdkrachten en een regionale militie in de Amhara regio, in het noorden van Ethiopië. De gevechten overspoelden de regionale hoofdstad Gondar, waar duizenden Ethiopische Joden al twee decennia wachten op hun beurt om Aliyah te maken en herenigd te worden met naaste familieleden die al in Israël zijn.

Israëlische functionarissen hielden de zich snel ontwikkelende gebeurtenissen in Gondar nauwlettend in de gaten, waar een aantal JAFI medewerkers en vrijwilligers onder de Ethiopische Joodse gemeenschap aan het werk waren om in hun behoeften te voorzien en degenen te verwerken die een aanvraag indienden om zich bij familieleden in Israël te voegen. De hevige straatgevechten dwongen iedereen om in hun huizen te blijven, terwijl de regionale luchthaven werd gesloten. Maar toen het nationale leger woensdag laat de controle over de stad terugkreeg, ging het raam open om de Israëlische vrijwilligers en toeristen en de Ethiopische immigranten die in aanmerking kwamen naar Addis Abeba te vliegen.

Doron Almog, een voormalige IDF generaal en de nieuwe JAFI voorzitter, heeft veel ervaring met Israëlische reddingsmissies in Afrika, omdat hij een commandant was tijdens de Entebbe raid waarbij Israëliërs werden bevrijd die gegijzeld werden door de PLO in 1976, en hij hielp ook bij het leiden van de geheime “Operatie Mozes” noodluchtbrug van ongeveer 8.000 bedreigde Ethiopische Joden die vastzaten in Soedan in 1984-1985.

Deze keer had Almog de hele week contact met JAFI-medewerkers in Gondar en hoorde hij dat “alle straten geblokkeerd waren, er was geen voedsel, geen voorraden, geen water of elektriciteit, en alle Israëli’s en Ethiopische Joden in de stad waren doodsbang door de verslechterende situatie”.

Dus overlegde Almog met premier Benjamin Netanyahu en andere hoge Israëlische leiders om een reddingspoging te coördineren.

“In de afgelopen dagen kwamen burgers van Israël en [personen] die het recht hebben om Aliyah te maken uit Ethiopië in nood in de gevechtszones. Ik heb het bevel gegeven om hen daar weg te halen,” zei Netanyahu vandaag in een persverklaring.

De groep van 61 Ethiopische Joden die in aanmerking komen voor Aliyah zullen worden verzorgd door het team van het Joods Agentschap in Addis Abeba totdat de noodzakelijke procedures zijn afgerond en zij aan boord gaan van hun vlucht naar Israël. De ICEJ is gevraagd om te helpen bij de financiering van hun Aliyah-vluchten naar Israël en de absorptiekosten eenmaal in het Land.

Sinds de historische Ethiopische Aliyah werd hervat door een besluit van de Israëlische regering in 2015, heeft de Christelijke Ambassade Aliyah vluchten gesponsord voor 3.225 van de 7.514 Joodse immigranten die uit Ethiopië zijn aangekomen, waaronder 375 tot nu toe dit jaar.

We hebben nu de kans om deze laatste Ethiopische Joden, die gered zijn van het vuur van deze laatste golf van geweld in het onrustige Oost-Afrikaanse land, te brengen. Overweeg alstublieft uw beste gift om hen te helpen veilig thuis te komen in Israël en maak samen met ons deel uit van deze voortdurende historische reddingsmissie uit Ethiopië!

Geschreven door: David Parsons, Vice President & Senior Woordvoerder
Fotografie: Barak Avraham van NGO Beyachad