SA olim making aliyah

In maart veranderden zeven Joden uit Zuid-Afrika hun leven voor altijd toen ze de “Regenboognatie” verlieten die momenteel wordt geregeerd door een regering met een duidelijke anti-Israëlische agenda en rechtstreeks naar het Beloofde Land vlogen op een door de ICEJ gesponsorde Aliyah-vlucht. De groep Zuid-Afrikaanse Joden was vol verwachting toen ze zich verzamelden in de vertrekhal van Johannesburg en zich schrap zetten voor het spannende volgende hoofdstuk in hun leven, mogelijk gemaakt dankzij de steun van onze christelijke donateurs.

Een van de Joodse families die Aliyah maakten was Ariella en Kelly Strydom, samen met hun 10 maanden oude zoon Wesley. Ze zijn van plan zich te vestigen in Herzliya, aan de centrale kust van Israël. De nationale directeur van ICEJ-Zuid-Afrika, Vivienne Myburgh, vloog die dag ook met dezelfde vlucht naar Israël en was verheugd om de familie Strydom en de andere Joodse immigranten te ontmoeten die haar tak sponsorde. Het was een voorrecht om op een van de laatste vluchten van EL AL uit Zuid-Afrika te zijn, die een groep Zuid-Afrikaanse Joden vervoerde die Aliyah maakten, en nog meer vanwege het feit dat hun vluchten werden gefinancierd door lokale christenen via de ICEJ,” zei Vivienne.

Voordat ze vertrokken, ontmoette een vertegenwoordiger van het Joods Agentschap Vivienne en de immigrantenfamilies op het vliegveld en sprak voor de gelegenheid een traditioneel gebed uit in het Hebreeuws, waarin onder meer stond: “Ik dank de Almachtige en barmhartige God dat Hij mij de kans heeft gegeven om in Zijn Heilige Land te leven dat mij het voorrecht geeft om zuiver en Joods te zijn. Dank U, Heer, dat uit alle stammen van de aarde, dit land aan ons volk werd gegeven, en dat uit alle landen van de aarde, dat dit land werd gekozen. Zoals de Heer deze grond heeft uitgekozen en Zich eraan heeft getrouwd, zo zullen wij ons aan dit land toewijden.”

Aan het einde van de 17e eeuw arriveerden Joden voor het eerst vanuit heel Europa in Zuid-Afrika. Deze pioniers vestigden zich een bloeiende aanwezigheid in hun geadopteerde land en droegen bij aan de economische ontwikkeling en culturele rijkdom ervan.
Tegenwoordig telt de Joodse gemeenschap ongeveer 50.000 tot 70.000 in Zuid-Afrika, dat vaak de “Regenboognatie” wordt genoemd vanwege de diverse, multiculturele samenleving. Maar er is de afgelopen decennia een toename geweest van het aantal Joden dat het land verliet voor Israël en elders, als gevolg van de economische neergang en de hoge misdaadcijfers in het post-apartheidstijdperk.

In juli 2021 verhuisde een grote groep van 87 Zuid-Afrikaanse Joden naar Israël met een Aliyah-vlucht die ook werd gesponsord door onze ICEJ-supporters in Zuid-Afrika. Velen waren van plan om Aliyah naar Israël te maken, maar rellen en plunderingen van commerciële centra zorgden ervoor dat sommigen hun plannen versnelden. Er was een noodvlucht gepland om hen naar Israël te brengen, de grootste Aliyah-vluchtgroep uit Zuid-Afrika in meer dan 25 jaar.

De meest recente Aliyah-vlucht uit Zuid-Afrika is de eerste van vele die de komende maanden worden verwacht, aangezien het land ook wordt opgeschrikt door de golf van antisemitisme die de wereld overspoelt als gevolg van de oorlog van Israël tegen het terrorisme van Hamas in Gaza. Sinds de Hamas-bloedbaden van 7 oktober is er een opleving van antisemitische retoriek en incidenten in heel Zuid-Afrika, deels aangespoord door het besluit van de door het ANC geleide regering om Israël te beschuldigen van genocide in het Internationaal Gerechtshof in Den Haag.

Vivienne Myburgh at Pro-Israel rally

In november vorig jaar organiseerde ICEJ-Zuid-Afrika een pro-Israëlische bijeenkomst in Kaapstad, waar 3.000 christenen zouden bidden voor Israël en de vrijlating van de Israëlische gijzelaars die in Gaza worden vastgehouden. Het evenement moest echter worden afgelast vanwege een gewelddadig tegenprotest van honderden pro-Palestijnse aanhangers.
Geconfronteerd met deze ontnuchterende realiteit, hebben veel Zuid-Afrikaanse Joden zich begrijpelijkerwijs voorbereid op Aliyah. De Israëlische regering en de ICEJ staan klaar om hen te helpen op deze profetische reis, door ondersteuning en middelen te bieden om hun overgang te vergemakkelijken.
Bedankt voor het steunen van de Aliyah-inspanningen van de ICEJ.

Geschreven door ICEJ staf