Nicole Yoder with graduating student

De oorlog die op 7 oktober door Hamas werd ontketend was schokkend en traumatisch voor iedereen in Israël, en nog meer voor nieuwe Ethiopisch-Joodse immigranten die al enorme culturele verschillen en taalbarrières probeerden te overwinnen. Dit geldt vooral voor de jonge studenten onder hen – in de leeftijd van 18 tot 25 jaar – die deel uitmaken van een intensief afstudeerprogramma van negen maanden op de middelbare school, terwijl ze zich nog steeds aanpassen aan hun nieuwe thuis in Israël. Daarom was het zo bijzonder om de leerlingen van deze nieuwste klas Ethiopische olim (nieuwkomers) te zien die onlangs zijn afgestudeerd aan de middelbare school, mede dankzij de sponsoring van dit versnelde onderwijsprogramma door de ICEJ.

ICEJ delegation and students

Een ICEJ-delegatie woonde onlangs de diploma-uitreiking bij van vijftien van deze Ethiopische immigrantenstudenten die we hebben gesponsord in een Aliyah-centrum in Be’er Sheva. Het moment was extra bijzonder als je de unieke uitdagingen begrijpt die de Ethiopisch-Joodse gemeenschap moet overwinnen wanneer ze naar Israël verhuizen.

Ethiopisch-Joodse immigratie is de afgelopen jaren een centraal punt geweest van de Aliyah-inspanningen van de ICEJ, met meer dan 3.250 Ethiopische Joden die in Israël zijn aangekomen via door de ICEJ gefinancierde vluchten. Dit is goed voor ongeveer de helft van alle Ethiopische immigranten die zijn gekomen sinds hun Aliyah-proces in 2015 werd hervat.
Het is zowel een droom die uitkomt als een levensveranderende ervaring voor deze Ethiopische olim om het Beloofde Land te bereiken. De overgang brengt veel grote uitdagingen met zich mee vanwege de grote taal-, onderwijs- en cultuurkloof tussen deze nieuwkomers en de rest van de Israëlische samenleving. Ethiopische Joden hebben vaak moeite om zich aan te passen aan de bredere Israëlische cultuur, waardoor velen vatbaar zijn om in armoede te vervallen.

Dat is de reden waarom de ICEJ niet alleen Ethiopische Joden helpt om naar Israël te komen, maar we proberen er ook voor te zorgen dat de jongere generatie die tenminste 8 tot 11 jaar onderwijs heeft genoten de kans krijgt om zo snel mogelijk een volledig Israëlisch middelbare schooldiploma te behalen.

De vijftien Ethiopische studenten die we ontmoetten in het Aliyah-centrum in Be’er Sheva studeerden niet alleen met succes af, maar ze deden dit ondanks grote obstakels. Met het uitbreken van de oorlog in oktober vorig jaar ervoeren deze studenten de onrust van het feit dat ze doelwit waren van Hamas-raketten. Velen van hen moesten ook familie achterlaten om te verhuizen naar andere studenten uit verschillende Aliyah-centra in het hele land. Voor een deel van het programma konden ze niet samen de lessen volgen en moesten ze overschakelen op online leren.

Toen de diploma-uitreiking begon sprak Vered, de programmacoördinator, de afgestudeerden toe. “De ICEJ heeft ons in staat gesteld u te helpen”, zei ze. “De docenten en het personeel waren slechts de bemiddelaars, maar degenen die het in de eerste plaats mogelijk hebben gemaakt, zijn de ICEJ. Ze doen dat omdat ze in je geloven.”

“Het is een eer om te kunnen helpen met je Aliyah, maar we willen je ook helpen om hier een nieuw leven op te bouwen”, zei Nicole Yoder, ICEJ Vice President of Aid & Aliyah, tegen de studenten. “Het is alleen vanwege jullie harde werk dat jullie hier vandaag zijn. We hebben jullie de middelen en gereedschappen gegeven, maar jullie waren het die het werk hebben gedaan om te zijn waar jullie nu zijn. We wensen je het beste en hopen dat dit diploma voor jou een springplank zal zijn om je dromen te volgen!”
We waren vooral blij om te horen dat deze studenten groots dromen! Van hi-tech tot geneeskunde, tandheelkunde, boekhouding en recht, iedereen streeft ernaar om bij te dragen en ver te komen. We zien het als de missie van de ICEJ, niet alleen om het Joodse volk terug te brengen naar hun historische thuisland, maar ook om de nieuwkomers toe te rusten met wat ze nodig hebben om zichzelf verder te ontwikkelen en een nieuw leven op te bouwen in Israël, zelfs te midden van de pogingen van de vijanden van Israël om deze natie te vernietigen.

Uw steun voor onze Aliyah-inspanningen zal de christelijke ambassade in staat stellen om meer nieuwe Joodse immigranten te helpen om in hun voorouderlijk thuisland aan te komen en zich weer onder hun volk te vestigen.

Geschreven door Jonathan Parsons, ICEJ-staf