Aliyah immigrants to Israel

Het wereldwijde antisemitisme is aanzienlijk toegenomen sinds de Hamas-aanval op Israël op 7 oktober. Als gevolg hiervan gebruiken sommige niet-gouvernementele organisaties AI-tools om de toename van antisemitische incidenten te monitoren. Tegelijkertijd meldde CNN dat haatgroepen ook gebruik maken van AI om hun boodschap te verspreiden door beelden en audio te produceren die ze op internet kunnen verspreiden.

Met de enorme golf van antisemitisme die de wereld overspoelt, heeft het Joods Agentschap voor Israël de ICEJ benaderd om te helpen bij het sponsoren van vluchten voor Joodse immigranten uit de VS, Frankrijk, Zuid-Afrika en Latijns-Amerika.

ICEJ Aliyah flight path
ICEJ’s Aliyah flight paths

Onze eerste door de ICEJ gesponsorde vlucht was in mei 1990 vanuit Boedapest. Sindsdien heeft de ICEJ meer dan 25.000 vluchten gesponsord, waaronder volledige chartervluchten, grote vluchtgroepen met lijndienstmaatschappijen en zelfs individuele families en alleenstaande Olim, de meeste met royale extra bagage en luchthaventransfers, evenals accommodaties onderweg als dat nodig was. Met inbegrip van deze vluchten heeft de ICEJ in totaal meer dan 185.000 Joden geholpen bij het maken van Aliyah naar Israël, inclusief vervoer naar luchthavens en andere kosten voorafgaand aan de vlucht, plus onmiddellijke absorptiebehoeften.

Volgens Israel Hayom: “Sinds het begin van de oorlog tot de eerste week van januari hebben in totaal 4.783 nieuwe immigranten Aliyah gemaakt naar Israël, de meesten van hen uit Rusland, de VS, Oekraïne en Frankrijk”. De laatste tijd komen de grootste stijgingen van nieuwe Aliyah-aanvragen uit Noord-Amerika en Frankrijk.

De Anti-Defamation League (ADL), die antisemitisme bijhoudt, meldde 3.283 antisemitische incidenten tussen 7 oktober en 7 januari, alleen al in de VS. Deze incidenten omvatten 60 fysieke aanvallen, 553 gevallen van vandalisme en een aanzienlijk aantal gevallen van verbale of schriftelijke intimidatie. Dit zijn meer dan 1.000 geregistreerde gevallen per maand. Deze incidenten waren divers en wijdverspreid en troffen verschillende omgevingen. Op universiteitscampussen vonden 505 incidenten plaats en op middelbare scholen waren er 246 incidenten. Joodse instellingen zoals synagogen en gemeenschapscentra meldden ook talrijke gevallen. Specifieke gebeurtenissen waren onder andere online bedreigingen, vandalisme met anti-Israël en pro-Palestijnse graffiti, en antisemitische laster op openbare evenementen.

Deze incidenten hebben geleid tot ernstige bezorgdheid over de veiligheid en het welzijn van de Joodse gemeenschap in de Verenigde Staten. De ADL heeft het ongekende niveau van bedreiging voor de Amerikaanse Joodse gemeenschap benadrukt en de noodzaak van waakzaamheid en reactie op deze haatdaden.

Zoals gerapporteerd door Israel Hayom, zijn er volgens Nefesh B’Nefesh, dat actief is in Noord-Amerika, sinds het begin van de oorlog ongeveer 4.200 Aliyah dossiers bij hen geopend. Dit is een stijging van 120% vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder (oktober tot begin januari), en in totaal zijn er sinds het uitbreken van de oorlog wereldwijd bijna 7.000 nieuwe Aliyah-dossiers geopend.

Pro-Palestinian protesters in Paris - esra tuskin/AA
Pro-Palestinian protesters in Paris – Esra Tuskin/AA

Ondertussen werden in Frankrijk meer dan 1.800 antisemitisme-incidenten gemeld in 2023, en op donderdag publiceerde Israel Hayom dat er sinds 7 oktober een stijging is van 1.000% in het aantal antisemitische incidenten daar, wat volgens het ministerie van Aliyah en Integratie heeft geleid tot een stijging van 400% in het aantal aanvragers voor Aliyah uit Frankrijk. De Franse minister van Binnenlandse Zaken, Gérald Darmanin, meldde meer dan 1.500 antisemitische daden in het land na de Hamas-aanval in Israël op 7 oktober tot 7 januari. Deze toename van antisemitisch gedrag heeft geleid tot talrijke arrestaties, waarbij 486 personen, waaronder 102 buitenlanders, werden aangehouden voor gerelateerde overtredingen.

Pro-Palestinian supports in Cape Town, SA
Pro-Palestinian supporters in Cape Town, South Africa

In Zuid-Afrika hebben antisemitische incidenten ook een aanzienlijke stijging laten zien sinds de door Hamas geleide aanval op Israël op 7 oktober 2023. Volgens de South African Jewish Board of Deputies (SAJBD) werden er 180 antisemitische incidenten geregistreerd in het land vanaf het begin van 2023 tot de datum van het rapport, waarvan 110 na 7 oktober. Dit betekende een aanzienlijke stijging ten opzichte van het voorgaande jaar.

Deze incidenten zijn niet alleen een bron van zorg voor de Joodse gemeenschap in Zuid-Afrika, maar worden ook in verband gebracht met de bredere politieke en sociale context in het land. De houding van de Zuid-Afrikaanse regering ten opzichte van Israël en haar betrekkingen met Palestijnse groepen zijn onderwerp van debat geweest, met gevolgen voor de Joodse gemeenschap.

Bovendien zijn de interacties en uitspraken van de Zuid-Afrikaanse regering over het Israëlisch-Palestijnse conflict onder de loep genomen omdat ze mogelijk hebben bijgedragen aan de toename van antisemitische sentimenten. Het uitstel van de regering bij het veroordelen van de aanslagen van 7 oktober door Hamas en haar interacties met groepen als Hamas en Fatah hebben bezorgdheid gewekt over de impact op antisemitische retoriek en gedrag in het land.

ICJ The Hague
International Court of Justice in The Hague

De juridische stunt van de Zuid-Afrikaanse regering onder leiding van het ANC om Israël voor het Internationaal Gerechtshof te slepen op beschuldiging van genocide is zo verdraaid en weerzinwekkend, en de Internationale Christelijke Ambassade Jeruzalem spreekt haar uiterste afschuw uit over de uitspraak van het Internationaal Gerechtshof in Den Haag op vrijdag (26/01/24) betreffende de aanvraag van Zuid-Afrika onder het Genocideverdrag tegen Israël.

De wereld was geschokt en verontwaardigd over de kwaadaardige gruweldaden die Hamas op 7 oktober jongstleden beging tegen onschuldige Israëli’s, en de uitspraak van het Internationaal Gerechtshof maakt de schok en de pijn van die donkere dag alleen maar erger. Dat de grote meerderheid van de rechters in het Hof rustig blijft zitten bij het voorlezen van zijn uitspraken aan de vooravond van 27 januari, door de internationale gemeenschap uitgeroepen tot Internationale Dag ter Herdenking van de Holocaust, maakt onze teleurstelling over het verraad van de wereld aan de Joodse staat en het Joodse volk alleen maar groter. Deze beslissing keert rechtvaardigheid om en is gebaseerd op tientallen jaren waarin de Verenigde Naties en al hun forums ‘s werelds meest sluwe verspreiders van antisemitisme zijn geworden. Deze wereldwijde instellingen werden opgericht met eerbare bedoelingen, onder andere om een herhaling van de genocide op de Joden door de Nazi’s te voorkomen, maar toch brengen deze forums Israël nu in groot gevaar door geloof te hechten aan deze schandalige beweringen dat het land genocide pleegt in Gaza.

“Wee degenen die het kwade goed noemen en het goede kwaad; die duisternis voor licht stellen en licht voor duisternis,” waarschuwde de Hebreeuwse profeet Jesaja (5:20). Israël verdedigt zijn burgers terecht tegen massamoorden, verkrachtingen, verminkingen en martelingen, en toch wordt het nu berispt door het Wereldtribunaal, terwijl Hamas en andere gewapende Palestijnse milities volledig vrijuit gaan. Desalniettemin vertrouwen we erop dat de Here God Israël zal bewaren en beschermen, zoals Hij heeft beloofd (Psalm 121:4; Jeremia 31:10).

De urgentie om Joodse Aliyah naar Israël te ondersteunen is duidelijk. De ICEJ is klaar om een tsunami van Joodse immigranten te ondersteunen die klaar zijn om naar hun thuisland, Israël, te immigreren en te ontsnappen aan het groeiende wereldwijde antisemitisme.

Wilt u ons helpen onze Aliyah-hulp te ondersteunen?

Geschreven door Howard Flower, Aliyah-directeur ICEJ