Nicole Yoder at the Kaplan Medical center

Israël staat tegenwoordig algemeen bekend om zijn geavanceerde medische faciliteiten en onderzoekscentra, dat zelfs veel buitenlanders hier komen als “medische toeristen” om behandelingen te ondergaan in Israëlische ziekenhuizen. Maar soms hebben deze ziekenhuizen een tekort aan belangrijke medische apparatuur die nodig is om Israëls eigen groeiende bevolking te helpen.

medical equipment

Onlangs heeft de International Christian Embassy Jerusalem levensreddende apparatuur geleverd aan de spoedeisende hulp van het Kaplan Medical Center, een van Israëls toonaangevende en drukste ziekenhuizen in de stad Rehovot. De spoedeisende hulp van Kaplan wordt beschouwd als de “hartslag” van het ziekenhuis.

Het Kaplan Medical Center werd in 1953 oorspronkelijk gevormd uit legerkazernes om 50.000 inwoners te bedienen, maar biedt nu diensten aan ongeveer een miljoen Israëli’s. Het ziekenhuis wordt momenteel gerund door Dr. Tarif Bader, een zeer gerespecteerde medische professional uit de druzische gemeenschap. Het ziekenhuis bedient veel overlevenden van de Holocaust, veertig procent van de Ethiopisch-joodse gemeenschap in Israël, een aanzienlijk deel van de ultraorthodoxe joden in het land en verschillende minderheidsgroepen. Naast het verlenen van diensten aan de diverse bevolkingsgroepen van Israël, behandelt het ziekenhuis ook Palestijnen uit de Gazastrook.

Dr. Tarif is geen onbekende in de hoge toestroom van patiënten en trauma’s. Voorafgaand aan zijn functie in het ziekenhuis diende hij bij de Israel Defense Forces, waar hij verantwoordelijk was voor de medische zorg die werd geboden aan gewonde Syriërs die de Israëlische grens overstaken tijdens de Syrische burgeroorlog. (Dit was onderdeel van het “Operatie Goede Buur”, een initiatief van de IDF waaraan de ICEJ ook deelnam.) Met de gestaag groeiende bevolking in Israël moest de spoedeisende hulp van het Kaplan-ziekenhuis echter bepaalde ontbrekende of oude apparatuur aanschaffen en upgraden om goed te kunnen zorgen voor hun patiënten.

Dankzij jullie genereuze donaties kon de ICEJ een bloedverwarmer en drie defibrillatoren doneren. De bloedverwarmer, die het bloed in 35 seconden tot lichaamstemperatuur kan opwarmen, helpt elke dag enorm bij het redden van levens. Ondertussen geven de defibrillators elektrische impulsen af die het verschil kunnen maken tussen leven en dood, omdat ze in enkele seconden het leven van mensen met een hartstilstand kunnen revitaliseren.

Het laatste geschenk, speciale verlichting die nodig is voor chirurgische ingrepen, zal binnenkort arriveren. Voor slachtoffers van auto-ongelukken en andere trauma’s wier zorg gerichte en specifieke verlichting vereist, is dit apparaat een doorbraak. Voorafgaand aan deze schenking hadden chirurgen soms geen andere keuze dan zaklampen te gebruiken bij het behandelen van deze verwondingen.

“We danken u echt heel erg. De apparatuur is echt gemakkelijk te gebruiken. En het helpt ons levens te redden”, verzekerde Dr. Arkadi Shkaliar, de arts die verantwoordelijk is voor de spoedeisende hulp.

Deze geschenken helpen inderdaad de stress van de artsen te verminderen, terwijl het bedieningsgemak van de apparaten helpt om kritieke en tijdige zorg te garanderen voor alle patiënten die de spoedeisende hulp binnenkomen. Bovendien sponsort de ICEJ, als reactie op een ernstig tekort aan gekwalificeerde medische professionals in Israël, een hercertificeringsprogramma voor nieuwe immigrantenartsen, waardoor meer medische professionals in het veld komen. We zijn er trots op dat we de medische diensten in Israël kunnen helpen verbeteren en dat we kunnen bijdragen aan het overbruggen van urgente personeelskloven die kunnen helpen bij het voorkomen van burn-out van toegewijde Israëlische medische professionals.

Deze bijdragen aan het medische veld van Israël maken deel uit van het ICEJ-initiatief “Toekomst en Hoop”, dat op praktische en zinvolle manieren hulp en assistentie wil bieden aan elke sector van de Israëlische samenleving – of het nu oud of jong is, Jood of Arabier, geboren of nieuwe aankomst.

Overweeg alstublieft om vandaag met ons samen te werken om meer Israëlische levens te redden en te verzorgen.

Geschreven door Annaliese Johnson