lady being comforted

Tel Aviv, een zonnige en bloeiende mediterrane stad, heeft een donkere kant die vaak verborgen is voor veel toeristen die de prachtige stranden bezoeken en genieten van het bruisende nachtleven.

Diep in het hart van Tel Aviv leven veel gewonde vrouwen in een parallelle wereld van bordelen en drugsdealers. Dit is een plek waar louter bestaan een dagelijkse strijd is en velen ten prooi zijn gevallen aan prostitutie, alcoholisme en drugsmisbruik.

Maar er is een sprankje hoop. In het ruigste deel van de stad bevindt zich een centrum dat deze vrouwen een schone plek biedt om troost te vinden en zich verzorgd en gewaardeerd te voelen. Gewoon een douche nemen, even uitrusten of naar de kapper gaan, helpt hen op te vrolijken en hun gevoel van waardigheid te herstellen.

Tussen de 20 en 30 vrouwen bezoeken het centrum elke dag dat het open is. Er zijn stamgasten, en soms komen er nieuwe vrouwen aan, terwijl anderen plotseling zonder uitleg kunnen verdwijnen vanwege een periode in de gevangenis of – meer hopelijk – misschien zijn ze naar een rehabilitatiecentrum gegaan. Voor anderen heeft de grimmige realiteit op straat hen helaas het leven gekost.

De ICEJ waardeert echt de kans die we hebben om dit centrum te sponsoren als een baken van hoop voor gebroken vrouwen in Israël. De directeur, Anat Brenner, deelde onlangs haar hoop dat ze een team kunnen ontwikkelen dat mensen in de gevangenis of in rehabilitatiecentra kan bezoeken, zodat de band met de vrouwen behouden blijft.

“Het team biedt basishulp, een luisterend oor en een vangnet voor vrouwen die nog op straat leven. Het is niet gemakkelijk om te doen, maar de hoop is om de vrouwen aan te moedigen om uit de cyclus van verslaving of prostitutie te komen en een nieuw leven te beginnen”, legt Nicole Yoder, ICEJ Vice President for Aid and Aliyah, uit.

Onlangs deelde Anat, een vrouw met veel compassie, kracht en visie, een mooi verhaal met Nicole over een van de vrouwen die voor het eerst in het centrum aankwam.

Roselita* kwam naar het centrum met “dakloos” haar. Dit is haar dat lange tijd ongewassen is geweest, waardoor het erg dof en ongezond is geworden. Ze was op zoek naar iemand die haar kon helpen met haar haar. Anat leidde haar gracieus naar de stoel van de schoonheidsspecialiste en begon zachtjes aan de zware taak om Roselita’s haar te bewerken. Zoals vrouwen vaak doen als ze hun haar laten doen, raakten ze in gesprek en begon Roselita over haar leven te praten. Toen zei ze uit het niets: “Het is tijd om terug te keren naar God.”

Het werd al snel duidelijk dat Roselita, oorspronkelijk afkomstig uit Cuba, was opgegroeid met kennis over God via de katholieke kerk. Vele jaren geleden ontmoette en trouwde ze met een Israëlische man en werd ze een staatsburger van Israël. Helaas werd het leven moeilijk nadat haar man was overleden en ze zich voor troost tot alcohol wendde. Helaas, toen de zaken uit de hand liepen, belandde ze uiteindelijk op straat.

Roselita’s diepe verlangen om een positieve verandering in haar leven aan te brengen, werd duidelijk toen ze deze openbaring doorzette en er inderdaad voor koos om terug te keren naar God. Tegenwoordig is ze verbonden met een geloofsgemeenschap die praktische zorg en aanmoediging heeft geboden. Ze leert en groeit opnieuw in haar geloof in God. Het is prachtig om te zien hoe ze tot bloei is gekomen en vreugde uitstraalt terwijl ze dit nieuwe pad bewandelt naar een mooiere toekomst en bevrijding van alcoholisme. De Christelijke Ambassade verlangt ernaar zulke kwetsbare levens hersteld en hoopvol te zien. Dank u voor uw steun, waardoor de ICEJ het volk van Israël kan zegenen en troosten. Blijf alstublieft doneren aan ons “Toekomst en hoop in Israël” fonds.

*De naam is gewijzigd om de privacy te beschermen.

Geschreven door Laurina Driesse