ICEJ staff with gift bags of toys

Het ICEJ-personeel in Jeruzalem werkt de klok rond om dringende hulp te bieden aan het aangevallen volk Israël. Een ICEJ-team reisde donderdag naar Haifa, waar het team de dag doorbracht met het inpakken van cadeauzakjes met speelgoed voor kinderen in gezinnen die vanuit het grensgebied met Gaza naar het noorden waren geëvacueerd.

Na de gruwelijke slachting van meer dan 1.000 burgers in de Israëlische gemeenschappen aan de grens met Gaza afgelopen weekend, en het daaropvolgende spervuur van Hamas-raketten, zijn honderden Israëlische gezinnen die in de westelijke Negev wonen, geëvacueerd naar tijdelijke huisvesting in hostels en hotels in het hele land. Deze gezinnen moesten hun huizen haastig verlaten met weinig spullen.

ICEJ Staff packing toys

Het ICEJ-personeel pakte 250 zakken speelgoed in om de getraumatiseerde kinderen te helpen beter te ontspannen in hun nieuwe omgeving. Er waren grote speelgoedtrucks, Lego-bouwstenen, kleurboeken en kleurpotloden, canvasschildersets, leuke stickers en vele andere items.

Toen het ICEJ-team vervolgens een van de hotels binnenging om de cadeaus te bezorgen, werden ze begroet door clowns die de kinderen bezighielden met dans en muzikale activiteiten.

Vrouwelijke soldaten van het Thuisfront Commando van de IDF hielpen toezicht te houden op de kinderen, zodat hun ouders een broodnodige pauze konden nemen. Honderd mensen uit de gehavende zuidelijke steden Ashkelon, Netivot en Sderot zochten hun toevlucht in dit hotel.

Veel grote gezinnen worden tijdens hun verblijf samen op één kamer gezet. Sommigen blijven tot volgende week om even bij te komen van het constante spervuur van raketten thuis, terwijl anderen misschien langer blijven. Naast het uitdelen van de tassen met speelgoed aan de kinderen, kwam het team erachter dat een groot gezin sinds hun aankomst heel weinig te eten had, dus hebben ze maaltijden voor ze meegenomen.

Vervolgens ging het team verder naar twee distributiecentra in andere delen van Haifa, waar nog meer speelgoed werd afgeleverd. Ontheemde gezinnen komen nu naar de distributiecentra om de geschenken en andere gedoneerde hulpgoederen die ze nodig hebben in ontvangst te nemen.

Eén distributiecentrum bevond zich op een universiteit waar de lessen zijn opgeschort, maar de studenten verzamelden ook gedoneerde spullen en hielpen geëvacueerde gezinnen. De ICEJ leverde 60 speelgoedpakketten aan dit centrum en sprak met degenen die onvermoeibaar werkten om de gedoneerde goederen te organiseren. Ze waren zo diep ontroerd toen ze hoorden dat christenen van over heel de wereld aan hun zijde staan.

Yudit Setz embraces Israeli helper

De Nederlandse ICEJ-hulpverlener Jannie Tolhoek zei dat een medewerker haar vroeg of ze van plan was Israël te verlaten. Jannie vertelde het verhaal van Ruth en Naomi, waarbij ze de gelofte van Ruth benadrukte: “Uw volk zal mijn volk zijn en uw God, mijn God.” (Ruth 1:16) Bij iedereen stroomden tranen van dankbaarheid en het ICEJ-team ontving veel warme omhelzingen.

Gedurende deze tijd van Israëls meest angstaanjagende crisis in een generatie is de ICEJ solidair met de Joodse natie en het Joodse volk. Wij staan in de frontlinie om de Israëliërs troost en hoop te bieden namens christenen van over heel de wereld.

De ICEJ helpt momenteel geëvacueerde Israëlische gezinnen met huisvesting, voedsel, kleding en noodhulp. We zijn betrokken bij andere dringende voedseldistributies in het hele land, ook aan ouderen en gezinnen die hulp nodig hebben. We leveren helmen en beschermende vesten aan ongeveer 110 burgervrijwilligers in regionale veiligheidsdiensten. We haasten ons om meer schuilkelders te bestellen voor het noorden en het zuiden van het land, en financieren de renovatie van nog eens twintig ondergrondse schuilkelders in de kwetsbare noordelijke stad Shlomi, wat het totaal op 73 brengt. We zamelen geld in om meerdere ambulances aan te schaffen. En we zullen de opgeroepen Israëlische reservisten voorzien van de benodigde warme kleding, tenten en kampeeruitrusting terwijl ze dag en nacht klaarstaan om de noordgrens te verdedigen.

Ook u kunt ons helpen dit alles en meer te doen door het Crisisfonds in Israël te steunen. Doneer vandaag nog op: www.icej.nl/doneren/

Geschreven door Laurina Driesse