Aliyah Youth Winter Camp - Latvia

De oorlog die Israël de afgelopen maanden is opgedrongen heeft veel Israëli’s getraumatiseerd, zelfs terwijl tientallen Joden in het buitenland een verhuizing naar het Joodse thuisland overwegen om te ontsnappen aan de ongebreidelde golf van antisemitisme die zich nu wereldwijd verspreidt. Nu we het nieuwe jaar beginnen, zet de Internationale Christelijke Ambassade in Jeruzalem zich niet alleen in voor hulp bij oorlogshulp hier in het Land Israël, maar net zo belangrijk om zoveel mogelijk Joodse immigranten naar huis te brengen. In feite zijn onze Aliyah-inspanningen voor 2024 al aan de gang in de vorm van winter-Alijah-kampen voor Joodse jongeren die we vorige week in de Baltische staten hebben gesponsord.

Terwijl het antisemitisme over de hele wereld blijft toenemen, overwegen steeds meer Joden terug te keren naar hun voorouderlijk thuisland Israël. Sinds die donkere dag afgelopen 7 oktober zijn al meer dan 4.000 Joodse olim (nieuwkomers) met Aliyah in Israël aangekomen.

Hoewel de Joodse immigratie naar Israël sinds het begin van de Gaza-oorlog begin oktober enigszins is afgenomen, komt dit voort uit het feit dat veel potentiële immigranten eenvoudigweg besluiten hun Aliyah een paar maanden uit te stellen. Het Joods Agentschap voor Israël meldt dat sinds oktober in feite veel meer mensen Aliyah-aanvraagdossiers hebben geopend dan in dezelfde periode het jaar daarvoor – en dat nog niemand heeft opgezegd. De vertraging tot nu toe is minder groot dan tijdens de eerste maanden van de coronaviruspandemie begin 2020, waarna Aliyah zich dramatisch herstelde.

Na een reeks Aliyah-beurzen in Frankrijk eind december maakte het Joods Agentschap bekend dat ruim 1.200 Franse Joden de afgelopen drie maanden Aliyah-dossiers hebben geopend, vergeleken met slechts 220 in dezelfde periode vorig jaar – een stijging van 450%.

Het Israëlische dagblad Israel Hayom meldde ook dat in het laatste kwartaal van 2023 bijna 4.200 Amerikaanse joden immigratieverzoeken hebben ingediend – een stijging van 122% ten opzichte van dezelfde periode in 2022.

Onlangs voorspelde Doron Almog, voorzitter van het Joods Agentschap, stoutmoedig dat Israël in de komende jaren maar liefst een miljoen nieuwe Joodse immigranten zou kunnen verwelkomen als gevolg van de toenemende golf van antisemitisme over de hele wereld. Op een speciale Aliyah-conferentie vorige week in Florida verzekerde JAFI-functionaris Danielle Mor dat het Agentschap een dergelijke massale toestroom aankon en bereid was precies dat te doen.

In het nieuwe jaar 2024 zet de ICEJ zich in om zoveel mogelijk Joodse immigranten naar Israël terug te brengen en hen te helpen bij hun volledige integratie in de Israëlische samenleving. Ons Aliyah-werk begon in 1980 in Wenen en sindsdien hebben we meer dan 175.000 Joden geholpen bij hun terugkeer naar Israël, waaronder meer dan 5.000 in 2023, terwijl we nog veel meer joden hielpen tijdens de integratiefase.

Onze Aliyah-activiteiten voor 2024 zijn al begonnen, want we zijn het jaar nog maar net begonnen met het sponsoren van winter-Alijah-kampen voor 73 Joodse jongeren tussen 12 en 17 jaar die gretig hun warmste kleren pakten en vorige week samenkwamen voor een levensveranderend avontuur in het koude Letland!

Er heerste een gemoedelijke sfeer toen de jongeren arriveerden en zich met elkaar begonnen te vermengen. De Joodse tieners, waaronder Oekraïense vluchtelingenkinderen die nu in Polen, Duitsland en de Baltische landen wonen, evenals Israëlische jongeren die tijdelijk uit Israël zijn vertrokken, kwamen allemaal bijeen in een door de ICEJ gesponsord Aliyah-winterkamp aan de oevers van de Baltische Zee in Letland. -7 januari. Dit winterkamp, dat grotendeels in de Russische taal werd gegeven, werd mogelijk gemaakt door de genereuze steun van christelijke vrienden die via onze Finse, Duitse en Amerikaanse afdelingen doneerden.

Ondanks de ijskoude Letse temperaturen die tot -20 graden Celsius daalden, namen de jongeren deel aan een verscheidenheid aan leuke activiteiten. Ze hadden een geweldig pyjamafeest, navigeerden door een web van snaren, maakten nieuwe vrienden, speelden in de sneeuw en, belangrijker nog, leerden over Israël terwijl ze hun Joodse identiteit omarmden. Deze Aliyah-kampen spelen een cruciale rol bij het planten van de zaden voor het uiteindelijk maken van Aliyah voor Israël, diep in deze Joodse jongeren.

De Christelijke Ambassade heeft een lange geschiedenis in het assisteren bij Aliyah zomer- en winterkampen. Ruim tien jaar vóór het begin van het conflict in Oekraïne in 2014 werd de ICEJ door het Joods Agentschap benaderd om te helpen met Aliyah-voorbereidingen in gebieden die ver verwijderd waren van de gevechten in Oost-Oekraïne. Sindsdien heeft de ICEJ geholpen bij tientallen van dit soort Aliyah-kampen en andere voorbereidende bijeenkomsten in veel landen, waaronder Oekraïne, Finland, Rusland, Letland en Litouwen.

Dank u voor uw steun aan de profetische oproep van het Joodse volk om terug te keren naar hun Bijbelse thuisland. Blijf alstublieft genereus geven aan onze Aliyah-inspanningen.

Geschreven door Howard Flower, Aliyah-directeur ICEJ
Fotografie: Jewish Agency for Israel in the Baltic states