Vorige week sloot een delegatie van ICEJ-staf zich aan bij een groep Israëlische eerstehulpverleners van ZAKA op een solidariteitstour door kibboets Nir Oz, een van de zwaarst getroffen Joodse gemeenschappen langs de grens met Gaza afgelopen 7 oktober.

Deze eens zo mooie en vredige kibboets, met een bevolking van 393 inwoners, ligt op slechts 1,6 kilometer van de grens met Gaza. Het werd volledig onder de voet gelopen en vernietigd op die donkere Sjabbat van 7 oktober, toen duizenden Hamas-terroristen de Israëlische grens bestormden om hun moorddadige aanvallen uit te voeren op nietsvermoedende Israëlische burgers.

Terwijl het ICEJ-team door de kibboets liep, werden ze overweldigd door de omvang van de verwoestingen. Terwijl ze van huis tot huis gingen, werden hun harten ontroerd toen ze posters zagen van kibboetsleden wier huizen ze binnengingen, maar die nu door Hamas worden gegijzeld. Naast de doden werd bijna een kwart van de kibboetsbewoners ontvoerd naar Gaza.

De afgebrande huizen getuigen van eens een levendige gemeenschap, terwijl overblijfselen van verwoeste levens overal verspreid liggen. Het is moeilijk voor te stellen dat iemand de verwoesting zou kunnen overleven, maar zij deden het wel.

Ron Bahat, een overlevende van de terroristische aanslag in Nir Oz, sprak met het ICEJ-team. Van waar ze in de kibboets stonden, wijst hij in de verte naar het gebied waar de meeste terroristen vandaan kwamen. Een eenvoudige onverharde weg midden in een veld werd de hoofdweg naar vernietiging en gevangenschap.

Ron kijkt rond in de kibboets en vertelt hoe hij het grootste deel van zijn leven in Nir Oz heeft doorgebracht en hoe hij daar met zijn gezin was op die dodelijke dag.

‘Ze kwamen om te vernietigen en te doden. Ze hebben honderd mensen uit deze prachtige gemeenschap vermoord en ontvoerd”, vertelde hij.

Jonathan Bar, ook een overlevende van die noodlottige dag, laat ons personeel zien waar hij en zijn gezin woonden. Hij vertelt hoe de terroristen zijn huis binnenkwamen, spullen stalen en tevergeefs probeerden hun veilige kamer binnen te dringen, waar ze zich van 6.30 uur ‘s ochtends tot 4.30 uur’ s middags verborgen hielden. Zijn huis werd niet zoals vele anderen platgebrand, maar verwoest.

“Ze hebben gewoon alles vernietigd… gewoon voor de schade en voor de lol”, aldus Jonathan. “Ze hebben alles meegenomen wat ze konden. Ze hebben zelfs onze koffers uit de schuur gehaald om onze spullen in te pakken en naar Gaza te brengen.”

Hoewel het ruim drie maanden geleden is sinds die zwarte Sjabbat, ligt het trauma van die dag voor veel ZAKA-vrijwilligers nog vers in het geheugen. Yossi Landau, ZAKA’s commandant van de zuidelijke regio, beschrijft aan ICEJ Vice President for Aid en Aliyah Nicole Yoder hoe ze lichamen verzamelden die verbrand waren, zonder zich destijds te realiseren dat het twee lichamen waren die samen verbrand waren.

“Alleen door middel van MRI konden we de twee stekels zien”, legt Yossi uit.

Hij vertelde verder hoe zijn team op 7 oktober in Sderot arriveerde. Hun topprioriteit was het redden van gewonde en bloedende mensen, en ze werkten onvermoeibaar door om hen naar een nabijgelegen veldhospitaal te vervoeren. Yossi herhaalt hoe ze in een voertuig dat ze controleerden, de levenloze lichamen van een moeder en vader ontdekten, maar plotseling gehuil hoorden.

“De stoel was neergeklapt en een vierjarig meisje verstopte zich onder de stoel. Toen ze ons hoorde, vroeg ze of we ‘vriendelijk’ waren”, herinnert Yossi zich.

Het kleine meisje vroeg Yossi om te bewijzen dat hij vriendelijk was, en hij wist meteen wat hij moest zeggen om haar te laten weten dat ze vrienden waren: “Shema Israel” (Hoor O Israël: De Heer, onze God, de Heer is Eén.) Dit is een gebed dat elke Jood kent en reciteert.

De uitdagingen die ons te wachten staan bij de wederopbouw van kibboets Nir Oz en de vele andere nabijgelegen boerendorpen die op die verwoestende dag zijn verwoest, zijn enorm.

“Nu moet de gemeenschap zich hergroeperen, het eens worden over de toekomst, de visie opbouwen en deze waarmaken…” legde Ron uit.

“Ons hart is bedroefd over alles wat we hebben gezien en alles wat we weten wat deze dierbare families hebben meegemaakt, en ze hebben onze hulp nodig”, vertelde Nicole Yoder na het bezoek. “Wij willen hen helpen naar de toekomst te kijken. We willen hen helpen deze levens weer op te bouwen… deze kostbare, kostbare levens. En we willen tegen al onze vrienden over de hele wereld zeggen: sluit je bij ons aan en help hen naar een betere toekomst te kijken. Om een toekomst te hebben die hoopvol is.”

Bedankt voor uw genereuze donaties aan ons Israël in Crisisfonds. Blijf alstublieft geven op: www.icej.nl/doneren/

Geschreven door Laurina Driesse

Let op: deze video bevat inhoud van gevoelige aard. Discretie wordt geadviseerd.

Indrukwekkend solidariteitsbezoek van ICEJ-staf aan kibboets Nir Oz