Leaders cutting the ribbon at the dedication ceremony

Deskundigen waarschuwen voor een groeiende geestelijke gezondheidscrisis in Israël als gevolg van de huidige oorlog met Hamas, waarbij een op de drie personen die door het conflict worden getroffen, naar verwachting in de komende maanden zal worstelen met posttraumatische stressstoornissen (PTSS). De nationale gezondheidsdiensten melden al een toename van 25% in het gebruik van psychiatrische drugs, een toename van 52% in angstgerelateerde gevallen en een stijging van 45% in posttraumatische diagnoses.

Een nieuwe medische studie van 700 Israëli’s bevestigde ook dat de prevalentie van PTSS sinds 7 oktober bijna is verdubbeld. De hoofdonderzoeker merkte op dat 38% van de respondenten zelfmoord heeft overwogen. Als gevolg hiervan heeft de Israëlische president Isaac Herzog erop aangedrongen dat het versterken van de geestelijke gezondheidszorg een “nationale topprioriteit moet zijn in de lange jaren van revalidatie die voor ons liggen”.
Als reactie hierop heeft de ICEJ een reeks revalidatie- en therapeutische inspanningen ondersteund. Een voorbeeld van zo’n initiatief is een gloednieuw ‘Balancing Home’ voor PTSS-patiënten in Migdal HaEmek, in het noorden van Israël. Het huis is een toevluchtsoord voor mensen met acute traumasymptomen, waaronder IDF-soldaten, overlevenden van het bloedbad op het Nova-muziekfestival, kibboetsslachtoffers en veteranen uit eerdere oorlogen.

ICEJ plaque

De Christelijke Ambassade zorgde voor de eerste startfinanciering om het appartementsgebouw volledig te renoveren om te dienen als een veilige haven voor PTSS-patiënten. Onze beslissing om te investeren in het nieuwe behandelcentrum kwam voor de oorlog, nog niet volledig beseffend hoe cruciaal het zou zijn voor zoveel gekwetste Israëli’s.

Een aspect dat de ICEJ naar het project trok, was dat het herstelhuis een zelfvoorzienend bedrijf zal zijn met staatsgezondheidsfondsen en invaliditeitsbeurzen die de kosten van de behandeling dekken, waardoor financiële stabiliteit op lange termijn wordt gegarandeerd. De oprichters zijn ervan overtuigd dat dit eerste modelhuis zo succesvol zal blijken te zijn, dat ze in staat zullen zijn om soortgelijke zelfvoorzienende huizen in heel Israël op te richten.

Het huis maakt gebruik van een scala aan creatieve therapiepraktijken, zoals muziek en kunst, tuinieren, dierentherapie met honden, het opbouwen van veerkracht en nog veel meer. Het tehuis zal ook individuele en groepstherapiesessies organiseren om slechte herinneringen en hun triggers te verwerken en copingtechnieken te ontwikkelen.

Onlangs hebben de medewerkers van ICEJ een bezoek gebracht om het nieuwe PTSS-herstelhuis in te wijden. Toen we binnenkwamen, werden we verwelkomd door de warmte van de prachtig ontworpen kamers. Bij het opmerken van verschillende bordspellen en muziekinstrumenten die in huis waren geplaatst, was er een gevoel van gemeenschap, van het herstellen van hoop en het koesteren van persoonlijke groei. Het is inderdaad een transformerende ruimte die bewoners in staat stelt de toekomst weer te omarmen.

Nicole Yoder, ICEJ Vice President van AID & Aliyah, kreeg van een bewoner te horen: “Deze plek heeft me mijn leven teruggegeven.” Mede-oprichter Maor Biton legde uit dat “dit huis een bijzonder model is. Aanvankelijk werden huizen als deze niet als effectief beschouwd. We zijn echter getuige geweest van opmerkelijke transformaties bij onze bewoners, vooral jongeren en jongvolwassenen. De gemeenschappelijke omgeving hier bevordert groei en moedigt individuen aan om hun gaven te verkennen en hen tegelijkertijd toe te rusten voor de toekomst.”

Maor Biton voegde eraan toe dat het tehuis pas drie weken in bedrijf was en dat het ministerie van Defensie al mensen naar hen had doorverwezen, nog voordat ze klaar waren om ze te ontvangen. Maor merkte ook op dat voor de meeste bewoners de PTSS zich pas ontwikkelde toen ze terugkeerden naar een gevoel van normaliteit in vertrouwde omgevingen zoals hun huizen, scholen of werkplekken, en dat een snelle behandeling levenslange symptomen kan helpen voorkomen.

“Voor de oorlog moesten Israëli’s al lang wachten op psychologische hulp, en nu is de situatie nog nijpender”, legde Maor uit. “Onze prioriteit is om snel te reageren op degenen die naar het tehuis zijn doorverwezen en zoveel mogelijk mensen een effectieve behandeling te bieden. En het is een genot om te zien dat de behandeling inderdaad werkt!”

Leaders celebrating the dedication

“Bedankt dat je vanaf het begin in ons hebt geloofd en het belang van onze visie hebt erkend. Uw steun betekent alles voor ons en voor Israël,” concludeerde Maor.
ICEJ-voorzitter Dr. Jürgen Bühler bedankte onze gastheren voor de warme ontvangst en voegde eraan toe: “We houden hoop dat huizen als deze op een dag niet langer nodig zullen zijn. Tot die tijd blijven we ons inzetten om de normaliteit te herstellen en genezing te brengen aan een natie in nood.”

In de toekomst zal dit PTSS-herstelhuis, gesponsord door de christelijke ambassade, inderdaad een baken van hoop en genezing zijn. Met de groeiende geestelijke gezondheidscrisis in Israël is onze voortdurende steun nodig om degenen die getraumatiseerd zijn door de huidige oorlog te helpen behandelen. Geef dus alstublieft genereus aan ons Israël in Crisis-fonds.

Geschreven door Nativia Samuelsen