Een van de manieren waarop de International Christian Embassy Jerusalem tijdens deze oorlogstijd ware solidariteit toont met het volk van Israël, is door genereuze donaties van onze bijkantoren over de hele wereld voor de aanschaf van vier geavanceerde, volledig uitgeruste ambulances om in de behoeften van dit land te voorzien. De eerste van deze levensreddende voertuigen, een militaire ambulance die aan kibboets Be’eri wordt gegeven, zal deze week worden ingewijd in een medisch centrum van de IDF nabij Modiin, in samenwerking met Keren Kayemeth LeIsrael-Jewish National Fund (KKL-JNF).

In de weken na de dodelijke Hamas-terreurinvasie op Zuid-Israël op 7 oktober besloten de respectieve Tsjechische kantoren van de ICEJ en KKL-JNF samen te werken om geld in te zamelen voor een geavanceerde ambulance onder christelijke en joodse aanhangers van Israël in Tsjechië. Het resultaat is deze nieuwe ambulance, een geschenk van het Tsjechische volk aan de grensgemeenschap in Gaza, Kibboets Be’eri, die zwaar werd getroffen door de bloedbaden van Hamas.

Het initiatief voor het geschenk kwam voort uit de videobeelden van Hamas-schutters die een ambulance beschoten en beschadigden tijdens hun razernij door Be’eri op 7 oktober. De video is door miljoenen over de hele wereld gezien en legt vast hoe inhumaan en verdorven de terroristen waren. voor iedereen en alles wat ze tegenkwamen.

Als reactie op deze tragedie die zich in de westelijke Negev afspeelde, was de ICEJ-Tsjechische afdeling in staat om in een paar weken tijd haar normale jaarlijkse donatie met 300 procent te overschrijden! Tegelijkertijd is er, samen met de Tsjechische tak van KKL-JNF, een nieuw partnerschap gevormd tussen christenen en joden in hun land.

De inwoners van kibboets Be’eri werden aangevallen op de Zwarte Zaterdag van 7 oktober, met de komst van honderden Gazaanse terroristen die vele inwoners van de kibboets vermoordden, verwondden, verminkten en ontvoerden. Ongeveer 112 leden van kibboets Be’eri, waaronder twee paramedici, werden vermoord tijdens deze gruwelijke terroristische aanval, en 23 leden werden gegijzeld naar de Gazastrook.

Wat er in kibboets Be’eri gebeurde, vindt weerklank bij veel Tsjechen omdat het hen doet denken aan het dorp Lidice, dat in 1942 wreed werd weggevaagd door de nazi’s, waarbij de mannen werden geëxecuteerd terwijl de vrouwen en kinderen met geweld naar concentratiekampen werden gedeporteerd.

Aanstaande donderdag zullen de Tsjechische ambassadeur in Israël, Veronika Kuchynova Smigolova, en een leiderschapsteam van ICEJ een speciale ceremonie bijwonen, mede georganiseerd door KKL-JNF, die zal worden gehouden op de trainingsbasis van het IDF Medical Corps om de geavanceerde, volledig uitgeruste ambulance in te wijden aan dienen de inwoners van kibboets Be’eri.

Op de ambulance staat de volgende inwijdingstekst in het Hebreeuws, Engels en Tsjechisch: “Deze ambulance werd aan het volk van Israël geschonken door vrienden en supporters van ICEJ en KKL-JNF in Tsjechië.”

Slechts twee dagen vóór die fatale Sjabbat begin oktober leidde de ICEJ bijna 700 christenen uit zo’n 50 landen die ons Loofhuttenfeest 2023 bijwoonden, op een solidariteitsbezoek aan de Westelijke Negev om de Israëlische gemeenschappen langs de grens met Gaza bij te staan.

Op die dag heeft de ICEJ samen met KKL-JNF een gerehabiliteerd deel van het populaire Be’eri-bos ingewijd, dat de afgelopen jaren is platgebrand door brandstichters die vuurvliegers en ballonnen lanceerden vanuit het nabijgelegen Gaza. De ICEJ werkt samen met KKL-JNF om het perceel van 126 acre (512 dunam), dat werd omgedoopt tot het ‘Christian Embassy Nature Park’, te herbeplanten en te herstellen.

“In de afgelopen veertig jaar heeft de Christelijke Ambassade voor Israël nog nooit zo’n gruwelijke dag en tijd van conflict meegemaakt als wat dit land op en na 7 oktober heeft meegemaakt”, aldus ICEJ-voorzitter Dr. Jürgen Bühler. “We hebben een diepe persoonlijke band met kibboets Be’eri en de omliggende Israëlische gemeenschappen, vooral vanwege het nabijgelegen natuurpark dat nu onze naam draagt, en daarom zijn we vastbesloten om deze gemeenschappen te helpen hun leven weer op te bouwen en hun gevoel van veiligheid te herstellen. .”

In de tussentijd zijn er ook donaties ontvangen van vele andere trouwe christelijke aanhangers van Israël over de hele wereld, waaronder geld om nog drie ambulances te leveren. De vestigingen van ICEJ-USA en ICEJ-Zwitserland hebben elk genoeg giften ingezameld om volledig uitgeruste ambulances aan te schaffen, die via Magen David Adom aan Israël zullen worden gedoneerd. Een vierde ambulance wordt ook door de ICEJ gedoneerd om overlevenden van de Holocaust in Noord-Israël te dienen via Yad Ezer L’Haver, onze partnerorganisatie bij het Haifa Home voor Holocaust-overlevenden in Haifa.

De ICEJ blijft reageren op de aanval van Hamas met tal van activiteiten en projecten om dringende oorlogshulp te bieden aan Israëliërs die nog steeds aan het bijkomen zijn van de tragische gebeurtenissen van 7 oktober. Dit omvat de distributie van voedsel en kleding, huisvesting en hulp aan geëvacueerde gezinnen, het doneren en renoveren van meer dan 130 schuilkelders, en het leveren van medische noodapparatuur en veiligheidsuitrusting aan eerstehulpverleners, evenals de financiering van de aankoop van deze vier nieuwe ambulances.

Uw steun bij het helpen van dit omstreden land om te herstellen is van onschatbare waarde en spreekt voor de Israëliërs boekdelen over onze oprechte christelijke liefde en zorg voor hen!

Doneren kan op www.icej.nl/doneren

Geschreven door Laurina Driesse
Fotografie: KKL-JNF