Rocket attack on Israel

Het volk van Israël verkeert in shock na een verraderlijke massa-infiltratie door Hamas-terroristen vanuit Gaza op de Joodse heilige dag Simchat Torah, waarbij tientallen Israëli’s omkwamen, honderden gewond raakten en naar verluidt enkele tientallen anderen werden gevangengenomen en gegijzeld. De terroristen bestormden de grensovergangen van Gaza in vrachtwagens en op motorfietsen, terwijl anderen per paraglider en per boot binnenkwamen, en ze hebben verbijsterde burgers in Israëlische gemeenschappen langs het grensgebied geteisterd en afgeslacht. Ook zijn er de hele dag duizenden raketten gelanceerd vanuit Gaza naar het zuiden en midden van Israël, inclusief herhaalde spervuuraanvallen op Jeruzalem en Tel Aviv. De Israëlische leiders hebben verklaard dat dit een totale oorlog is en mobiliseren IDF-reserves om de Hamas-infiltranten uit de grensgemeenschappen te verwijderen, terwijl ze Hezbollah in Libanon in de gaten houden.

ICEJ Leadership with Mayor Ofir Liebstein

De omvang van het bloedbad is nog steeds onduidelijk, maar de massale aanval verraste de natie en haar strijdkrachten op een rustige Sjabbatochtend, die voor Israël een grote ramp is geworden. De straten waren verlaten, waardoor de terroristen snel een aantal steden en dorpen konden binnendringen. Er is momenteel veel medische hulp nodig, er zijn gemeenschappen die moeten worden geëvacueerd, beschadigde huizen en appartementen die gerepareerd moeten worden, en de strijd is nog geen tien uur oud. Bovendien zullen er dringend veel meer schuilkelders nodig zijn om Israëliërs dicht bij de grens te beschermen.

De ICEJ heeft uitgebreide ervaring met het reageren op deze noodsituaties in Israël, en we hebben nauwe betrekkingen ontwikkeld met de leiders van de gemeenschappen die vlak bij Gaza gelegen zijn. Helaas heeft de aanval van vanochtend gevolgen voor ons persoonlijk gehad, aangezien onze vriend Ofir Libstein, burgemeester van de regionale raad van Sha’ar HaNegev, omgebracht werd terwijl hij zijn gemeenschap verdedigde tegen de Hamas-terroristen.

Nog maar twee dagen geleden, op donderdag 5 oktober, nam de ICEJ ruim 600 christenen uit zo’n 50 landen mee naar dit grensgebied voor een solidariteitsbijeenkomst op de regionale middelbare school. Burgemeester Libstein begon de bijeenkomst door tegen onze feestpelgrims te zeggen:

“Welkom bij Sha’ar HaNegev. We zijn hier slechts drie kilometer verwijderd van de grens met Gaza. De mensen die hier in Sha’ar HaNegev wonen behouden het land Israël. Wij bewaken de grens met de Gazastrook. We hebben onze bevolking de afgelopen tien jaar verdubbeld, en alles is mogelijk mede dankzij uw hulp, want met uw hulp voelen we ons hier veilig. Met uw schuilkelders die u ons helpt te kopen en hier in de omgeving te plaatsen, hebben we een beter leven. En ik beloof dat ik alles zal doen wat in mijn macht ligt om Israël te behouden, om dit gebied te beschermen, en om het sterker en sterker te maken. Ik ben zo blij dat jullie van over heel de wereld naar deze prachtige plek zijn gekomen. Hartelijk dank.”

Ofir Libstein hield zich inderdaad aan zijn belofte om het land Israël en de Sha’ar HaNegev-regio te beschermen, maar dit ging ten koste van zijn eigen leven. Zijn woorden en zijn nagedachtenis zullen voor altijd bij ons blijven.

We werken nu samen met de raadsleden en onze andere Israëlische partners, met wie we al lang samenwerken in deze regio langs de grens met Gaza. We inventariseren de meest urgente behoeften en kijken hoe we kunnen helpen. Maar we hebben uw hulp nodig om samen met ons te reageren op deze oorlogscrisis.

Overweeg alstublieft een donatie te doen aan het “Israël in Crisis”-fonds van de ICEJ, dat de komende dagen zal worden gebruikt om Israëlische burgers in veiligheid te brengen, beschadigde huizen te repareren, te helpen bij medische en traumabehoeften, en onmiddellijk meer levensreddende schuilkelders te bestellen, wat bijdraagt aan de ruim 200 onderkomens die we de afgelopen tien jaar al hebben gedoneerd.

Help ons vandaag te reageren zodat we samen de hand kunnen reiken aan een natie die geschokt en gewond is. Doneer vandaag nog aan Crisisfonds in Israël.

Geschreven door Dr. Jürgen Bühler, ICEJ President