Tour members planting oak trees

Israël is geen onbekende in tegenspoed en trauma. Van Haman’s genocidale complot in de oudheid tot meer recente verschrikkingen zoals de Holocaust en de huidige bedreigingen van Hamas en Hezbollah, het Joodse volk heeft door hun generaties heen voor enorme uitdagingen gestaan.

Onlangs bezocht een ICEJ-delegatie van onze Duitse vestiging en medewerkers uit Jeruzalem een traumatherapiecentrum op Rimon Farm, in de buurt van Beersheva, dat door de Int. Christelijke Ambassade Jeruzalem wordt ondersteund. De unieke boerderij beschikt over indrukwekkende wijngaarden, olijfboomgaarden en weelderige artisjokvelden. Hier bieden therapeutische retraites en groepstherapiesessies troost en steun aan Israëli’s die dringend traumazorg nodig hebben, terwijl ze dit doen in een pastorale boerderijomgeving.

Sinds de bloedbaden van Hamas op 7 oktober is de vraag naar professionals in de geestelijke gezondheidszorg in Israël dramatisch gestegen. De noodzaak om stress en trauma in dit land aan te pakken is een absolute noodzaak geworden, vooral omdat bijna elke IDF-soldaat die terugkeert van het slagveld worstelt met een of andere vorm van posttraumatische stressstoornis (PTSS). Therapie is cruciaal, niet alleen voor degenen die direct een trauma ervaren, maar ook voor personen die dierbaren hebben verloren, eerstehulpverleners die intens lijden hebben ondervonden, soldaten van alle strepen en natuurlijk vrijgelaten gijzelaars, onder anderen.

De ICEJ sponsort momenteel landbouw traumatherapie voor twee specifieke groepen – inwoners van kibboets Be’eri, waar velen werden gedood en anderen gegijzeld (met verschillende die nog wachten op vrijlating), en vrijwilligers met United Hatzalah, een landelijk netwerk van medische hulpverleners dat gratis paramedische diensten biedt in heel Israël. Met name de groep uit kibboets Be’eri was een van de eersten die een therapeutische retraite deed na de tragische gebeurtenissen van 7 oktober.
Nir Amitai, een piloot en mede-oprichter van Rimon Farm, benadrukte hoe belangrijk het is om nu al rekening te houden met de nasleep van het conflict, zelfs te midden van de aanhoudende gevechten.
“Plots gebeurde 7 oktober”, verklaarde hij. “We realiseerden ons dat terwijl ze vechten, we moeten denken aan de dag na de oorlog. Velen zullen terugkomen met PTSS.”

De behoefte in Israël aan professionals in de geestelijke gezondheidszorg is dringend en het is duidelijk dat de vraag er de komende jaren zal zijn, ondanks de stijgende kosten van medische behandelingen.

Nir schetste de plannen van Rimon Farm voor toekomstige uitbreiding, waaronder Lahav Farm, die al operationeel is, met als doel om in 2024 meer dan 3.000 personen voor therapie te ontvangen. Sommigen zullen een kortdurende behandeling ondergaan, terwijl anderen meer langdurige zorg zullen zoeken. Daarnaast wil Rimon meer therapieboerderijen vestigen in de westelijke Negev.

Terugkijkend op de steun die hij van ICEJ heeft ontvangen, was Nir dankbaar dat “we dankzij jullie mensen kunnen helpen hun normale leven weer op te pakken. Het is geen snel proces; Het is een reis. We kunnen het niet alleen. Met uw steun staan we er niet alleen voor. Woorden kunnen niet beschrijven wat ik voel. Heel erg bedankt.”

“Ik doe het zodat ik een normaal leven kan leiden,” voegde Nir eraan toe. “Het is geen keuze. Het is wat God me zei te doen.” Doris Lüke, die meeging met de solidariteitstournee van ICEJ en Duitsland, sloot zich hierbij aan.

planting oak trees

“Het is verbazingwekkend wat Israël heeft gedaan met het land dat God hen heeft gegeven”, riep ze uit. “Soms voel ik me hulpeloos, maar mijn liefde voor dit land zit diep. Ik moet informatie meenemen naar Duitsland om medechristenen wakker te schudden. Dit is hoe ik vecht tegen Hamas. Israël, wij zijn solidair met u. Je bent niet alleen!”

Het bezoek werd afgesloten met deelnemers aan de solidariteitstour ICEJ-Duitsland die eikenbomen plantten ter nagedachtenis aan degenen die op 7 oktober vielen.
Overweeg alstublieft een genereus geschenk aan de ICEJ terwijl we doorgaan met het bereiken van een gekwetste natie met een balsem van genezing en begrip. Steun het Israel in Crisis-fonds van de ICEJ.

Door Marelinke van der Riet

Doneer vandaag: