AUS Rally-Hay Mate Poster-Photo Courtesy of David Southwick MP Australia

De vele nationale kantoren van de International Christian Embassy Jerusalem zijn de afgelopen weken druk bezig geweest met het houden van of deelnemen aan bijeenkomsten en conferenties ter ondersteuning van Israël. Hier zijn recente verslagen van ICEJ-activiteiten en evenementen in slechts enkele van onze vestigingen wereldwijd, waaronder Australië, Colombia, Noorwegen, Panama en de Filippijnen.

Christenen in Australië demonstreren voor Israël

ICEJ-Aus joins mass rally in Melbourne to stand with Israel
ICEJ-Australië sluit zich aan bij massabijeenkomst in Melbourne.

De Australische afdeling van de International Christian Embassy Jerusalem heeft de afgelopen weken samengewerkt met de ‘Never Again Is Now’-beweging en andere groepen om grote pro-Israël bijeenkomsten te organiseren in Sydney, Adelaide en Melbourne, met komende bijeenkomsten gepland in juni in Brisbane en Perth. De bijeenkomsten zijn ook bedoeld om het toenemende antisemitisme in Australië te bestrijden en worden gehouden onder het motto: “Stop the Hate, Mate!”.

Er waren meer dan 7.000 aanhangers van Israël bij de rally buiten het Parliament House in Melbourne, wat zeer indrukwekkend was gezien het zeer koude, regenachtige weer. Op de kleurrijke bijeenkomst waren honderden groene en gele paraplu’s te zien met de tekst: “Stop the Hate, Mate”. Een grote groep tegenbetogers probeerde degenen die achter Israël staan lastig te vallen, maar de politie van Victoria slaagde er goed in om de rust te bewaren.

Moises Vasquez, ICEJ-jongerenambassadeur in Australië, merkte op dat onder de sprekers van de rally ook voormalig premier Scott Morrison en andere politici, christelijke leiders van alle denominaties, leiders van Joodse gemeenschappen, vertegenwoordigers van de inheemse bevolking en culturele beïnvloeders waren, die allemaal graag publiekelijk Israël steunden en antisemitisme aan de kaak stelden.

“Er heerste een geweldige sfeer van liefde en vreugde,” zei Karen Wilson van ICEJ-Australia. “Het publiek bestond uit een diverse groep Joden, christenen, seculieren, Iraniërs, jong en oud. Ze kwamen met één boodschap: haat tegen elke groep op basis van religie, etniciteit of cultuur, en in het bijzonder antisemitisme, is onaanvaardbaar in onze samenleving.”

ICEJ neemt deel aan grote pro-Israël bijeenkomst in Colombia

Verschillende ICEJ-vertegenwoordigers namen onlangs deel aan een massale “Colombia zegent Israël”-bijeenkomst met meer dan 7.000 deelnemers in Santa Marta, de oudste stad van Amerika. De bijeenkomst werd georganiseerd naar aanleiding van het besluit van de linkse regering om de betrekkingen met Israël op te schorten naar aanleiding van de Gaza-oorlog, en gaf aan dat er nog steeds wijdverspreide christelijke steun is voor de traditionele vriendschappelijke banden van Colombia met de Joodse staat.

Claudia Fierro speaking at pro-Israel rally in Santa Marta Colombia
Claudia Fierro spreekt op een pro-Israël bijeenkomst in Santa Marta, Colombia

“Er was zoveel tegenstand, de president van het land dreigde het evenement te boycotten,” zei Claudia Fierro, coördinator van ICEJ in de Spaanse taal. “Maar God is sterker! De Joodse gemeenschap in Colombia was verrast, omdat ze geen idee hadden dat zoveel christenen hen steunen!”

De bijeenkomst in Santa Marta werd ook bijgewoond door ICEJ-vertegenwoordigers Valeria Ashllian uit Argentinië en Yeni Moreno uit Panama. Beiden werden samen met Claudia Fierro geïnterviewd door de nationale christelijke TV zender Canal Territorio, die verslag deed van de pro-Israël bijeenkomst.

Eerder had de nationale directeur van ICEJ-Colombia, dominee Héctor Pardo, een solidariteitsbijeenkomst geregeld met de Israëlische ambassadeur, maar hij werd op het laatste moment teruggeroepen naar Jeruzalem vanwege de ongelukkige beslissing van de regering om de banden te verbreken. In plaats daarvan werd een ontmoeting geregeld met de opperrabbijn van Bogota, Alfredo Goldschmidt, die een ICEJ-delegatie hartelijk bij hem thuis ontving.

Claudia Fierro voegt eraan toe dat, hoewel veel christenen in Colombia Israël steunen, sommige lokale kerken terughoudend zijn om zich uit te spreken uit angst voor represailles van de regering, bedreigingen van militante pro-Palestijnse activisten en de bevooroordeelde berichtgeving over Israël in de media.

Noorse demonstratie protesteert tegen welig tierend antisemitisme en anti-Israël vooroordelen

Half mei hield ICEJ-Noorwegen samen met andere christelijke, joodse en seculiere organisaties een demonstratie voor het parlementsgebouw in Oslo om zich uit te spreken tegen jodenhaat en Israëlhaat. Een aantal politici en gemeenschapsleiders spraken de demonstratie toe ter ondersteuning van Israël en de Noorse Joodse gemeenschap. De demonstratie werd gehouden als reactie op het falen van de regering en de media om het groeiende antisemitisme en de anti-Israël sfeer in het Scandinavische land aan te pakken.

Al in 2012 bracht de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa een alarmerend rapport uit over het hoge niveau van een anti-Israël-houding in de Noorse samenleving. Het OVSE-rapport drong er met name bij het ministerie van Buitenlandse Zaken op aan om “een beschaafde discussie over het conflict in het Midden-Oosten te bevorderen en te reageren op degenen die in het debat de staat Israël demoniseren”.

“Helaas werd dit rapport grotendeels in de doofpot gestopt en genegeerd, omdat de Noorse media al tientallen jaren extreem bevooroordeeld zijn tegen Israël in hun berichtgeving over het Midden-Oosten,” zei ICEJ-Noorwegen nationaal directeur Dag Øyvind Juliussen. “Deze anti-Israël berichtgeving werd geleid door de staatszender NKR, en na 7 oktober worstelt onze samenleving met welig tierend antisemitisme vanwege de decennialange bevooroordeelde berichtgeving tegen Israël.”

Regionale conferentie in Panama bouwt christelijk-joodse vriendschap op

20 International Delegates at the ICEJ-Panama Regional Conference
20 internationale afgevaardigden op de regionale ICEJ-Panama-conferentie

In maart reisde Dr. Mojmir Kallus, vicepresident Internationale Zaken van de ICEJ, naar Panama voor een Latijns-Amerikaanse regionale conferentie, waar hij de visie van het ministerie deelde en hoe deze wordt geïmplementeerd tijdens de huidige oorlog door de nadruk te leggen op gebed, geven en solidariteit met Israël. De conferentie werd georganiseerd door lokale vertegenwoordiger Yeni Moreno en haar team, en werd bijgewoond door nationale vertegenwoordigers Dr. Luis Solares uit Guatemala, Marco Zevallos voor Panama en Peru, Mauricio Bolanos uit Costa Rica, Valeria en Daniel Ashllian uit Argentinië, Cesar Folgar uit Peru, Fedra Bonnels uit Colombia, plus gasten Luis en Adeline Velarde uit de Dominicaanse Republiek.

De meeste deelnemers ontmoetten elkaar voor het eerst persoonlijk en informele vriendschap was een belangrijk kenmerk van de bijeenkomsten. Ze wisselden ervaringen uit, deelden ideeën, baden samen en bemoedigden elkaar. Yeni Moreno werd aangesteld als de nieuwe regionale coördinator voor Latijns-Amerika, als opvolger van Claudia Fierro, die terugkeert naar de Jeruzalemstaf als hoofd van onze taalcoördinatoren.

Naast de conferentie voor regionale ICEJ-leiders was er een vol programma aan extra bijeenkomsten en activiteiten gepland. De groep bezocht de Israëlische ambassade in Panama en werd door de Israëlische ambassadeur uitgenodigd voor een speciale vertoning van een nieuwe documentaire over de aanslagen van 7 oktober. Ze bezochten ook de Shevet Achim synagoge en hadden een ontmoeting met Edwin Alvarez, pastor van Hosanna, een van de grootste kerken in Midden-Amerika met meer dan 10.000 leden. En natuurlijk hadden ze een tour naar het Panamakanaal.

Het was duidelijk dat Yeni Moreno buitengewone relaties onderhoudt met zowel de Israëlische ambassade als de lokale joodse gemeenschap. De bijeenkomst in de synagoge was georganiseerd om pro-Israëlische Evangelicals te eren, met in de zaal tientallen voorgangers. Alle joodse sprekers spraken warm over de christelijke ambassade. Het was een onvergetelijke gebeurtenis, die een buitengewoon niveau van vertrouwen en vriendschap tussen Joden en christenen in Panama liet zien.

Twee jaar geleden startte Yeni een project genaamd “Vlaggen en Vriendschap” in samenwerking met de Joodse gemeenschap. Samen deelden ze meer dan 1.000 Israëlische vlaggen uit aan kerken die beloofden voor Israël te bidden. Dit project kan ook worden uitgevoerd in andere landen in Latijns-Amerika en elders.

De ervaring onderstreepte een belangrijke dimensie van onze wereldwijde bediening. We waren getuige van waardevolle lokale initiatieven met een aanzienlijke impact. Er is een groot potentieel voor pro-Israël steun in Latijns-Amerika, een continent met honderden miljoenen evangelische christenen. Zij kunnen een sleutelrol spelen in het steunen van de Joodse natie in deze moeilijke tijden, zoals we onlangs hebben gezien in Argentinië.

ICEJ-Filippijnen organiseert regionale conferentie Azië-Stille Oceaan

Regionale ICEJ-conferentie Azië-Stille Oceaan in Manilla
Regionale ICEJ-conferentie Azië-Stille Oceaan in Manilla

ICEJ-Filippijnen organiseerde onlangs een regionale conferentie Azië-Stille Oceaan in Manilla, die werd bijgewoond door vertegenwoordigers van christelijke ambassades uit Australië, Indonesië, Maleisië, Papoea-Nieuw-Guinea, Singapore, Zuid-Korea en Thailand. Dr. Mojmir Kallus, Vice President voor Internationale Zaken, kwam uit Jeruzalem om een update te geven over de huidige situatie in Israël en te onderwijzen over het belang van het Koninkrijk van God en de roeping van Israël als natie. De nieuwe regionale coördinator van de ICEJ voor Zuidoost-Azië, Jehu Chan, kwam ook uit Singapore om de noodzaak van sterkere christelijke steun voor Israël in Azië te benadrukken. De Israëlische ambassadeur Ilan Fluss was ook aanwezig om namens Israël een hartelijke groet te brengen. Ongeveer 50 lokale christelijke leiders woonden de sessies bij en voor velen was het hun eerste kennismaking met het werk en de bediening van de International Christian Embassy Jerusalem.

ICEJ-vertegenwoordigers uit de hele regio hadden de gelegenheid om elkaar persoonlijk te leren kennen en hun successen en uitdagingen met elkaar te delen. Er kwam een profetisch woord uit Jesaja 54:2 over uitbreiding van het bereik van de ambassade in Azië, wat een soortgelijke visie van de nationale directeur van ICEJ-Filippijnen, pastor Stephen Mirpuri, bevestigde. De regio Zuidoost-Azië is inderdaad klaar om een steeds belangrijkere rol te spelen binnen het wereldwijde netwerk van de ICEJ.

De Filippijnen, het enige Aziatische land met een christelijke meerderheid, heeft zich al onderscheiden als het land met het grootste aantal uren per maand tijdens de wereldwijde Rosj Chodesh gebedsketting, met momenteel 140 gebedsuren per maand. Tijdens de bijeenkomst waren er veel getuigenissen van tientallen christelijke leiders die actief zijn met de 24/7 Rosh Chodesh gebedswake.

Hoofdfoto: David Southwick, MP Australië
Geschreven door ICEJ-staf