Korte impressie van ICEJ-staflid Jannie Tolhoek die de groep leidde van de ICEJ Hands-On Tour in Israël, waarbij christenen uit twaalf verschillende landen, waaronder vijf Nederlanders, twee weken bezig zijn geweest om praktisch werk te verrichten.

‘De eerste dag zijn we gestart met vruchten plukken in Yad Mordechai. De start was zo bijzonder gisteravond. Ik had iedereen gevraagd om te delen waarom ze zijn gekomen. En door alle verhalen, getuigenissen heen, zie je duidelijk Gods hand. Ik ben er stil van.
De laatste dag: Na het oogsten, verven van schuilkelders, maaltijden maken, mochten we deze reis eindigen met het planten. Zo bijzonder, profetisch en symbolisch om plantjes in de aarde te planten wetend dat hier over drie maanden geoogst gaat worden. Jesaja 61 is als een rode draad door onze reis gegaan. Mijn hart stroomt over van dankbaarheid, wat een gezegende tijd met veel gesprekken. We hebben zaadjes van hoop mogen zaaien.’

Onlangs namen christenen uit twaalf verschillende landen deel aan de ICEJ Hands-On tour in Israël, waaronder vijf Nederlanders. Ze waren niet alleen getuige van de wreedheden van Hamas, maar hielpen het land ook op een praktische manier, door fruit te plukken op de boerderijen die op 7 oktober zwaar werden getroffen. Naast de boerderijen hielp de groep ook bij het schoonmaken en schilderen van vier ondergrondse schuilplaatsen in Ashkelon. Na alle geruchten en leugens op sociale media over dat de gruweldaad van 7 oktober niet zou hebben plaatsgevonden of dat de moorden zijn gepleegd door de IDF, is het hartverwarmend voor de overlevende inwoners van Be’eri om deze groep christenen uit twaalf landen te ontmoeten.

Israël wordt niet alleen geconfronteerd met een oorlog in Gaza, maar ook in de media. Er is zo’n gevoel van frustratie en wanhoop dat zelfs als de natie probeert te herstellen van de trauma’s van 7 oktober, leugens en antisemitisme hoogtij vieren in de media over de hele wereld, vooral op de sociale platforms. Laten we aan de kant van de waarheid staan. Laat Israël zien dat ze niet alleen is.

Houd Israël in je gebeden! Doe mee met de dagelijkse gebedsbijeenkomsten van Global Prayer van 15.00-17.00 uur. Help mee door aan het speciale Crisisfonds in Israël te geven.

Lees ook het andere bericht over deze Hands-on-Tour.